DVOGODIŠNJA STUDIJA

Loš zadah – dobar razlog za 'NE' cigaretama

  • Autor: N.LJ.J/Reuters
  • Zadnja izmjena 03.01.2009 11:11
  • Objavljeno 03.01.2009 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Istraživanje koje je trajalo pune dvije godine pokazalo je da tinejdžeri koji ne razmišljaju o utjecaju pušenja na zdravlje mnogo češće postaju ovisnici o nikotinu od onih koji o tome razmišljaju

Američki su znanstvenici pratili živote 395 gimnazijalaca, a pokazalo se da oni koji uopće ne uzimaju u obzir štetnost pušenja na zdravlje imaju čak tri puta veće šanse da postanu ovisnici o nikotinu. Ovi tinejdžeri također smatraju da će imati određenih socijalnih koristi od pušenja, kao što je primjerice veća popularnost u društvu ili stvaranja osjećaja 'kulerstva'.

'Ovo je prva studija koja je dokazala da se percepcija tinejdžera odražava na njihovo stvarno ponašanje', rekla je liječnica Halpern – Fesher sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu.

Od dugotrajnih posljedica pušenja ističu se bolesti srca, tumor pluća i ostalih organa za disanje, a od kratkotrajnih posljedica pušenja najčešći su kašalj, loš zadah te podložnost gripi i prehladi. U studiji se pokazalo da tinejdžeri koji su uvjereni da njih ne može pogoditi nijedna od ovih bolesti češće počinju pušiti.

Znanstvenici smatraju da se u kampanji protiv pušenja trebaju isticati kratkotrajne posljedice pušenja, kao što je primjerice loš zadah, jer se pokazalo da to ima veći utjecaj nego npr. spominjanje nekih ozbiljnih problema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi