PRAKTIČNO I EFEKTNO

Kvalitetna i atraktivna rasvjeta kuhinje

Bionic
Reading

Najnoviji trendovi u uređenju interijera tretiraju kuhinju kao centralno mjesto okupljanja obitelji pa blagovaonica i boravak izrastaju iz samih kuhinjskih elemenata ili se jednostavno integriraju s njima

Ovakva naglašena koncepcija kuhinjskog prostora nameće dodatne zahtjeve, a jedan od njih je zasigurno kvalitetno i atraktivno osvjetljenje, koje će pritom zadovoljiti i sve funkcionalne zahtjeve vezane uz radne procese.

Kuhinja, a osobito njen radni dio, trebaju biti kvalitetno osvijetljeni. Prirodna i umjetna rasvjeta su nužne zbog što bržeg i preciznijeg obavljanja poslova u ovom prostoru, ali i zbog što ugodnijeg ambijenta, koji će boravak u kuhinji učiniti isto tako ugodnim. Osnovno pravilo pri postavljanju rasvjete u kuhinji je izbjegavanje pozicija kojima će se stvoriti mogućnost zasjenjenja radne plohe vlastitim tijelom, odnosno primjena frontalne postave rasvjete u odnosu na radnu plohu. Kako bi se ispunili ovi zahtjevi, rasvjetna tijela mogu biti integrirana u donju bazu gornjih elemenata ili postavljena na zid ispod njih.

Kuhinja može biti radna i u njoj se obavljaju samo radni procesi ili stambena, pa se u istom prostoru, uz pripremu hrane, ona i poslužuje. Trendovski imperativi nameću upravo stambenu kuhinju kao obavezno rješenje. Rješavanje rasvjete u ova dva tipa kuhinje istovjetno je u zadovoljavanju kriterija za osvjetljenje radnih ploha, ali različito u atraktivnosti i konačnom efektu, koji u stambenoj kuhinji mora biti apsolutno naglašen.

Radne kuhinje su najčešće sastavni dio manjih stanova te svojom kvadraturom ne zauzimaju puno prostora. Ovakve kuhinje uglavnom nemaju prirodnu rasvjetu, pa umjetna treba biti postavljena na način da zadovolji sve potrebe i olakša radne procese. Centralna rasvjeta ovakvog prostora je nužna, ali se preporučuje da joj oblik i dimenzija budu diskretni. Malim prostorom nužno će dominirati kuhinjski elementi, pa će centralno postavljeno rasvjetno tijelo na stropu biti potpuno nezamjetljivo. Njegova uloga je isključivo funkcionalna.

Radne plohe je poželjno osvijetliti dodatnom rasvjetom postavljenom na zidove ili gornje elemente. Dekorativna rasvjeta ovakvog tipa kuhinje ovisi isključivo o njenom položaju u stanu. Ukoliko je smještena u odvojenoj niši, dekorativnost neće biti osobito zamijećena. Direktan vizualni kontakt s blagovaonicom ili dnevnim boravkom otvara mogućnosti za poigravanje svjetlosnim efektima smještenim po gornjem rubu kuhinje, indirektnom rasvjetom skrivenom u vratima kuhinjskih elemenata ili atraktivnom rasvjetom nape.

Stambene kuhinje, kao prostor u kome se intenzivno boravi, osim funkcionalnih svjetlosnih zahtjeva, moraju zadovoljiti i one estetske. Istaknuta rasvjetna tijela, koje nameću najnoviji trendovi, dopuštaju centralno postavljanje naglašenih lustera, koji se ističu neobičnim oblicima, dimenzijama ili raskošnim i blještavim završnim obradama. Rasvjetna tijela, koja su prije bila rezervirana isključivo za prostore blagovaonice ili boravka, postaju sastavni dio dekorativne opreme kuhinjskog prostora. Osim toga, kao naglašeno rasvjetno tijelo kuhinje, počinje se koristiti napa nad štednjakom, postavljenim obično u izdvojenom 'otoku' kuhinjskih elemenata. Napa svojim dizajnom podsjeća na moderan luster te osim usisavanja zraka ima izraženu svjetlosno – dekorativnu ulogu.

Svjetlosni efekti u spuštenom stropu, indirektna rasvjeta kuhinjske fasade ili ruba radne plohe, pretvaraju kuhinju u izrazito moderan i atraktivan prostor. Mogućnost odvojenog reguliranja svakog od svjetlosnih izvora stvarat će različita lica ovog prostora i dati mu novu prostornu dimenziju. Igra svjetla i najnovijeg dizajna doista će pretvoriti kuhinju u centralno mjesto okupljanja obitelji te će se trendovi, koji su prolazni i često nefunkcionalni, u ovom slučaju pokazati kao pravi izbor!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr