UVIJEK U TRENDU

Krojevi za sva vremena

21.04.2009 u 10:41

Bionic
Reading

Moda se mijenja iz sezonu u sezonu, trendovi dolaze i prolaze, no neki modeli ipak su uspjeli preživjeti i više od nekoliko sezona i osigurati si status vječnih klasika

Desetljeća koja su iza nas iznjedrila su modne klasike čija vrijednost ni danas nije ništa manja i značajna nego u vrijeme nastanka.

Mala crna haljina koju je kreirala Gabrielle Coco Chanel
Mala crna haljina
Tridesete godine prošlog stoljeća donijele su nam tako 'malu crnu haljinu' koju žene i danas rado nose. Štoviše, preporuka svakog stilista je da žena obavezno mora u svojoj garderobi imati barem jedan primjerak. Iako dolazi u raznim varijacijama, ona je zapravo uvijek ista, jednostavna mala crna haljina klasičnog kroja. Malu crnu haljinu dugujemo legendarnoj dizajnerici Coco Chanel koja ju je pri put javnosti predstavila još 1926. godine, no pravu popularnost stekla je nekoliko godina kasnije, tridesetih godina, tijekom kriznog razdoblja Velike depresije. Žene suočene sa siromaštvom, ali i dalje željne dobrog izgleda prepoznale su je kao idealan model koji može zadovoljiti svaku prigodu.

'Muška' odijela su danas sastavni dio ženske garderobe
Ženska muška odijela
Muška odijela postala su sastavni dio ženske garderobe zahvaljujući holivudskoj legendi Katherine Hepburn koja ih je rado nosila i promovirala četrdesetih godina, u vrijeme kada su žene još uvijek gotovo isključivo nosile suknje i haljine. Hepburn je, na radost nadolazećih generacija, pokazala kako muške hlače na crtu, bijela košulja i sako mogu istovremeno biti udobni, praktični, ali i izgledati glamurozno. Sve ostalo su varijacije na temu koju danas prepoznajemo prvenstveno kao 'poslovnu modu'.

Pencil skirt
Klasičnu usku suknju koja izvrsno prati liniju tijela i doseže desetak centimetara ispod koljena možemo zahvaliti slavnom francuskom dizajneru Christianu Dioru. Ova vrlo elegantna i ženstvena suknja popularizirana je tijekom pedesetih godina prva dama Amerike, Jackie Kennedy, a rado su je prihvatile i ostale žene diljem svijeta ne samo kao ultimativni jamac elegancije, već i zbog toga što savršeno oblikuje figuru, preširoke bokove čini užima i vizualno izdužuje noge.

Zahvaljujući Mary Quant suknje su postale vrlo kratke
Mini suknja
Šezdesetih godina prošlog stoljeća britanska dizajnerica Mary Quant kreirala je dotad najkraću suknju koja je odmah osvojila žene diljem svijeta. Iako su se dužine suknji otad u više navrata skraćivale i produživale, mini je preživio do današnjih dana, a svaka modno osviještena cura ima barem jedan mini primjerak u ormaru koji u pravoj kombinaciji može izgledati vrlo šik.

Platforme

Iako su prvi put predstavljene četrdesetih godina prošlog stoljeća, apsolutni hit postale su tek tri desetljeća kasnije, s pojavom disko mode, kada su ih prihvatili čak i muškarci. Od tada pa sve do danas u raznim su varijacijama prisutne u svakoj sezoni, no glomazne komične modele iz sedamdesetih dizajneri ipak nisu više ponavljali. Svoju popularnost duguju prvenstveno visokim petama i dodatnim centimetrima koje omogućuju bez toliko napora kao kod 'običnih' vrtoglavih štikli s tankim potplatom.

Traperice
Nakon što je glumica Brooke Shields u osamdesetima izjavila da 'između nje i njezinih traperica ne stoji ništa', traper je odjednom od odjeće za slobodno vrijeme postao must-have i za večernje izlaske, pa čak i za glamurozne partyje. Traper do danas nije izgubio na svojoj važnosti i svake sezone prisutan je u svim kolekcijama, kao i u garderobama, kako slavnih, tako i običnih anonimusa.

Platforme mogu biti vrlo elegantne
Pencil skirt najbolje ističe žensku figuru
Traperice su postale sveprisutni 'must-have'