morate probati
Kremasti rižoto s jesenskim namirnicama: Oduševit ćete se okusom i brzinom pripreme

Izvor: Profimedia / Autor: myViewPoint / Alamy / Alamy / Profimedia
Arborio ili carnaroli riža, parmezan, maslac, juha, luk... To su osnovni sastojci za izradu klasičnog rižota, tradicionalnog talijanskog jela od kojeg se može pripremiti bezbroj varijanti. Ovoga puta uživamo u onom s kremastom bundevom i finim šampinjonima, idealnom za prohladne jesenske dane, a recept otkriva gastro influencerica Paola Freire, poznata kao 'Foodtropia' u svojoj nedavno objavljenoj knjizi 'Kako jesti bogato i zdravo'.
-
hrskavi zalogaji
Uživat će te u svakom zalogaju: Vrijeme je da isprobate ovaj recept za krokete od šampinjona
-
JESENSKA POSLASTICA
Donosimo recept za najmirisniji cheesecake koji ste ikad probali, a bonus je što se ne peče
-
tako jednostavno
Kao brzi ručak ili ukusna večera: Rižoto je uvijek dobra ideja, a ovaj recept je pun pogodak
Potrebni sastojci:
- 500 g bundeve
- Sol
- 200 g šampinjona
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 luk
- 200 g riže
- 100 ml bijelog vina
- 1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
- 50 g parmezana
- 30 g maslaca
- Papar
Priprema:
Bundevu ogulite, narežite na sitne kockice i kuhajte desetak minuta u posoljeno vodi dok ne omekša. Nakon toga bundevu ocijedite i stavite sa strane.
Gljive očistite vlažnim kuhinjskim ručnikom ili krpom, narežite na srednje velike ploške te dinstajte u velikoj tavici u kojoj ćete pripremati i rižoto. Kada porumene, gljive izvadite i ostavite sa strane.
U toj istoj tavici izdinstajte nasjeckani luk s malom ulja i prstohvatom soli. Kada dobije boju, dodajte rižu i dinstajte sve dok zrnca riže ne postanu staklasta, a nakon toga dodajte vino.
Nakon što alkohol ispari, malo po malo dolijevate temeljac koji ste prethodno zagrijali. Ovaj korak jako je važan jer uvjetuje kremoznost rižota. Tehnika je vrlo jednostavna: dodajte malo juhe, promiješajte i pričekajte da riža upije tekućine, a zatim ponavljajte postupak.
Dok se riža kuha, pripremite 'rustikalni' pire tako da kuhanu bundevu zgnječite vilicom - nije važno ostane li koji komadić.
Kada riža omekša, dodajte pire od bundeve i gljive te dovršite kuhanje.
Minutu prije posluživanja dodajte naribani parmezan i maslac, promiješajte da se rastopi i sjedini sa svim sastojcima te tako dobijete vrlo kremastu teksturu. Po želji dodajte još soli i papra.
Dodatni savjet: Najbolje vrste riže za rižoto su arborio i carnaroli. Važno je da juha bude vruća kako ne bi zaustavili kuhanje svaki put kada je dodajete u rižoto. Ako jelo nećete odmah poslužiti, rižu ostavite ne skuhanu do kraja te završite kuhanje s malo juhe netom prije posluživanja


NOTHING Phone 1 5G DS
Uštedi 45€6.55", 8GB, 128GB, Android 12.
KUPI SADA

iPad
Uštedi do 12%Idealni za kreativce i svakodnevnu uporabu!
KUPI SADA

ORINK tinte
Zamjenska tintaKvaliteta i jednostavnost printanja!
KUPI SADA

VERBATIM SSD
Besplatna dostava128GB, Vi550 S3, SATA 3, 2.5", 560/430 MB/s
KUPI SADA

OCLEAN Air2T četkica za zube
Besplatna dostavaZvučna četkica djeluje na temelju zvučnih vibracija koje dovode do blagog, ali učinkovitog kretanja i cirkulacije
KUPI SADA

DYSON pročišćivač zraka
12 rata beskamatnoDyson Pure Hot & Cool Formaldahyde, pročišćava, grije i hladi.
KUPI SADA