SIGNALI KOJI PALE

Kraljica je opet odaslala jasnu poruku torbicom, a evo i koju

31.05.2018 u 12:11

Bionic
Reading

Već preko 60 godina kraljica Elizabeta vjerna je torbicama britanskog brenda Launer, od kojih se nikad u javnosti ne osvaja. I to s razlogom, budući da joj one služe za signaliziranje pomoćnicima, te preko njih šale jasne poruke bez ijedne izgovorene riječi. Nedavno se susrela s australskim političarom Georgeom Brandisom, a torbica koju je odložila na obližnji stolac bila ujedno i nedvosmislena poruka njezinom osoblju

Pri susretu kraljice Elizabete i novog australskog visokog povjerenika za Veliku Britaniju Georgea Brandisa, mnogi su zamijetili na kraljičinom stolu okvir s fotografijom na kojoj su Meghan Markle i njezin omiljeni unuk, princ Harry, a ta profesionalno snimljena fotografija nikad do sada nije ugledala svjetlo dana.

Dobro upućenima u kraljevske protokole i pravila nije promaknuo još jedna detalj - kraljičina torba odložena na obližnji stolac. Znakovita je, naime poruka koju je tim potezom odaslala, no srećom ide u prilogu njezinom gostu.

Torba odložena na stolac jasan je signal njezinom osoblju da je kraljica izuzetno zadovoljna susretom te da ga namjerava produžiti.

Kraljičini signali s torbicom

U slučaju da tijekom susreta torbicu spustila na pod, to bi pak značilo da ne uživa u razgovoru i želi da ju dvorsko osoblje spasi, i to odmah.

Torba odložena na stol značila bi da za svog gosta odvaja tek još pet minuta svog dragocjenog vremena.

Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ipak, daleko najdramatičniji znak kraljica daje prstenom. U slučaju da ga zarotira u razgovoru s nekom osobom, osoblje ju iz njoj dosadne konverzacije mora izbaviti istog trena.

Torbicu odloženu na stolac kraljica je imala i tijekom susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u listopadu 2016., što je opet bio jasan signal da je očito uživala u susretu.

Kolinda Grabar Kitarović i kraljica Elizabeta II. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press Association

Kraljevski povjesničar Hugo Vickers prije nekoliko godina otkrio je da kraljica šalje zanimljive signale putem svoje torbice, ali i prstena. Naime, kada kraljica premješta torbicu iz jedne ruku u drugu to znači da više ne želi s nekime razgovarati na raznim protokolarnim druženjima ili zabavama. Tako zapravo signalizira osoblju da joj pomognu jer više ne želi razgovarati s tom osobom. Onda oni spašavaju stvar i to na suptilan pa primjerice osobu koja razgovara s kraljicom u tom trenutku predstave nekome drugome, a nju oslobode sugovornika.

Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vjerna istom brendu torbica

Inače, engleska kraljica obožava klasične 'Launer' torbice s ručkama, a u svojoj bogatoj kolekciji ima čak više od 200 modela. Ove torbice nisu jeftine - prosječna cijena jedne iznosi oko 13.000 kuna, a kraljica najradije nosi model pod nazivom 'Traviata'. U njoj Elizabeta II. nosi sve što joj treba: malo zrcalo, ruž, mint bombone, naočale za čitanje i naliv pero.

Zanimljivo je kako je prodaja torbica ovoga brenda porasla za oko 400 posto u posljednjih nekoliko godina, a kako kažu iz Launera, najviše iz Kine i Japana.

'Kraljica se ne osjeća se potpuno odjevena ako nema svoju torbicu. Ali ako se njoj ne sviđa ono što smo napravili, ona to neće nositi. Kraljica definitivno zna što želi, kaže predsjednik Uprave Bodmer. Majka kraljice Elizabete II. još je u 50-ima kupila svoju prvu Launer torbu koju je poklonila svojoj kćeri, koja je bila oduševljena dizajnom i praktičnosti ove prepoznatljive torbice i otad joj je vjerna.

  • +11
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: N.N.