CARMINA BURANA U LISINSKOM

Koncert za život u sjećanje na Anu i Gigija

30.03.2011 u 00:05

Bionic
Reading

U prepunoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan je dobrotvorni koncert Zagrebačke filharmonije za Zakladu Ana Rukavina pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića te pod pokroviteljstvom Grada Zagreba

Izvođenje poznate kantate njemačkog kompozitora Carla Orffa, vođeni palicom hongkonškog dirigenta Perryja Soa, predvodili su sopranistica Ivana Lazar, tenor Marko Cvetko i solist Ljubomir Puškarić, pojačani glasovima Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.

'Kad sam čula da su već nekoliko dana uoči koncerta sve karte rasprodane, nisam mogla vjerovati, kao i svaki put kad se iznova ugodno iznenadim pozitivnim reakcijama nepoznatih ljudi na naše inicijative i novim donorima. Jedino mi je žao što se naša mama razboljela, pa nije mogla doći vidjeti kako je ovo lijepo, kao i naš tradicionalni prosinački koncert na otvorenom s domaćim pop izvođačima', kazala je Gordana Leto, sestra novinarke Ane Rukavine, koja je svojim potresnim pismom s porukom 'Želim život!', uoči prerane smrti od leukemije u 30. godini života, 2006. godine, ganula hrvatsku javnost. Nažalost, istoimena akcija njoj nije pomogla, ali prikupljenim novcem osnovana je Zaklada Ana Rukavina koja je ispunila njenu zadnju želju - da se proširi hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica.

'Prošle godine, kad smo na repertoaru imali Verdija, dr. Mirando Mrsić i ja dogovorili smo da se na ovom, četvrtom koncertu, odsvira 'Carmina Burana', a zanimljiva je podudarnost da je na današnji dan umro njen autor Carl Orff. Još dok je naš maestro, Vjekoslav Šutej, bio bolestan, njegova velika želja bili su ovi koncerti za Zakladu Ana Rukavina', ispričao nam je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić.

'Zašto baš 'Carmina Burana'? Jer leukemija je danas bolest koja se može izliječiti, a ova kantata je djelo koje slavi život. Kad imaš vjere u okolinu, možeš pobijediti. Na ovoj izvedbi radilo je mnogo ljudi, od solista, glazbenika i zborskih pjevača, do dobrovoljnih darivatelja koštane srži, kojih je sada preko 33 tisuće. Uz dosad sakupljenih 24 milijuna kuna, treba nam još 12 milijuna kuna za tipizaciju uzoraka, a Zaklada je dosad spasila osam života', zaključio je medicinski direktor Zaklade, dr. Mirando Mrsić

Uz predsjednika Ivu Josipovića, ministra kulture Jasena Mesića i predsjednika Gradske skupštine Borisa Šprema, organizatori su pozvali nazočne i sve ostale da se pridruže narednom humanitarnom koncertu u Lisinskom 4. travnja, kojim će se pružiti podrška stradalima u Japanu, pod nazivom 'Play & Pray for Japan'.