NA PRAVOM PUTU

Konačno sportski Jaguar za svačiji džep

07.09.2011 u 13:37

Bionic
Reading

Pa možda ne baš za svačiji, ali kad se serijska izvedba koncepta C-X16 nađe u proizvodnji, ne sumnjamo da ćemo ih viđati po cesti češće nego bilo koji drugi sportski model iz Jaguara

Osnovni razlog leži u namjeni automobila. Maleni kupe trebao bi konkurirati Porscheovom Caymanu, pa čak i 911-ici, a pod poklopcem mu se neće naći turbopunjeni V8, već manji, trolitreni, V6. U Jaguaru ističu da taj motor nema veze s onim koji se može naći u osnovnom XJ-u, već je riječ o potpuno novom motoru nastalom na modularnoj platformi AJ-V8-ice i potpuno nove jedinice.

U konceptnoj izvedbi razvija 375 KS i 450 Nm, a dopunjava ga maleni elektromotor smješten iza mjenjača koji razvija 95 KS i 235 Nm te nudi vozaču raspoloživu snagu preko dugmeta 'pritisni za pretjecanje' na kolu upravljača.

Britanci tvrde da je riječ o implementaciji tehnologije KERS te da benzinsko-električni sklop nudi sprint do stotke za 4,3 sekunde i maksimalnu brzinu od 300 km/h. Da stvar bude bolja, međuubrzanje od 80 do 120 km/h traje svega dvije sekunde!

Baterijski paket smješten iza sjedala kapaciteta 1.6 kWh pritom obećava pokretati automobil isključivo na električni napon do brzine od 80 km/h.

Sve smo ovo ispričali, a da se uopće nismo dotakli dizajna koji ponovno potpisuje Ian Callum. Koncept C-X16 izgleda kao tipični Jaguar – elegantno i sportski - no ništa od čega će vam se zavrtjeti u glavi. Baš kao i njegov konkurent iz Stuttgarta, zar ne?