MINIMALISTIČKI DIZAJN

Komode postaju nezaobilazan ukras u domu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Komoda u svakom kutku prostora može naći svoje mjesto - duga i niska ili uska i visoka, prilagodljiva je svojim dizajnom i namjenom svakoj poziciji i veličini raspoloživa prostora

Funkcionalna uloga komode svodi se na element za odlaganje predmeta. Može biti organizirana s jednom ili više ladica, policama s vratima ili u kombinaciji svega navedenog. Vizualni identitet joj također određuje odnos punog i praznog, tj. otvorenog i zatvorenog, koji se može pojačati primjenom fronti od obojanog ili transparentnog stakla te ogledala.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Raspored ladica, polica i vrata aktivno sudjeluje u kreiranju konačna izgleda komode te je čini vizualno mirnijom ili dinamičnijom. Komodu u smislu ovakve podjele odaberite s obzirom na vlastite potrebe, kao i prostor u koji se smješta. Komoda u ulaznom prostoru stana ili kuće ima drukčiju ulogu nego u dnevnom boravku ili blagovaonici, s obzirom na vrstu predmeta koje je u nju potrebno smjestiti.

Trendovske komode različitih su oblika. Prevladavaju minimalističke, geometrijske, koje se ističu pravilnošću oblika i čistoćom ukupnog vizualnog dojma. Ovako dizajnirane komode idealno će poslužiti kao baza na koju se postavljaju dekorativni predmeti ili slike i naglašena ogledala, koja će dodatno dekorirati pozadinski zid. Minimalistički dizajn komode se može izraziti kroz čistoću forme u kojoj dominira cjelovit kubus u smislu volumena, ali ga 'razbija' više primijenjenih materijala ili razigranijom formom komode, koja je u potpunosti sačinjena od jednog materijala.

Apsolutni minimalizam postiže se kroz čistu formu i jedinstven materijal izrade. Vrstu komode po ovom kriteriju odaberite uzimajući u obzir ostali namještaj u prostoru. Komode se mogu smjestiti samostalno ili integralno u interijer. Često su one stilski i dizajnerski potpuno različite od ostalog namještaja, pa ih kao takve smjestite u posebnu zonu u kojoj će kao samostalni elementi doći do punog izražaja. Formirajte kutak za čitanje, odmaranje ili hobi u koji ćete smjestiti i komodu specifična oblika ili iskoristite dio komunikacijske zone koju ćete aktivirati postavljanjem komode u otkačenoj formi ili boji.

Komoda je često integrirana s ostalim namještajem dnevnog boravka, blagovaonice ili spavaće sobe. Tada se redovito izrađuje kao dio cjeline, koju prati identičan dizajn i materijali u kojima su izrađeni i ostali elementi prostora. U ovakvim postavama, komoda može biti dominantna, pogotovo ako se smjesti uz zid koji je naglašen svojom veličinom, bojom ili oblogom. Ako želite naglasiti komodu, postavite je na poziciju koja je neće opterećivati blizinom ostalih elemenata namještaja.

Osim minimalističkih komoda, koje taj isti minimalizam mogu izražavati na različite načine, izuzetno su popularne potpuno neobične, unikatne komode, koje su rasterećene pripadnosti bilo kojem stilu, materijalu ili kombinaciji boja. Ovakve komode trendovi postavljaju u kategoriju 'must have', jer svakom prostoru u kojem se nalaze daju osobnost i identitet.

Odabranu komodu prilagodite svojoj osobnosti, jer hrabrost pri odabiru dizajna odražava vašu osobnu kreativnost i moć izražavanja u prostoru. Ovakve komode traže kutak u kojem će dominirati. Idealno ih je kombinirati sa svjetlosnim efektima, koji će stvarati različite scenografije u dnevnim i večernjim satima. Na taj način kreirate ambijent koji i sporedne prostore može učiniti dominantnima u vizualnom smislu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi