PONOVO U TRENDU

Komad odjeće koji vrijedi imati u ormaru ove zime

11.12.2014 u 07:11

  • +25

Nose se dolčevite

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Dolčevite su ponovo in! Ako mislite da u njima ne možete izgledate chic, niste u pravu. Tople su i udobne, a ove zime su se vratile u velikom stilu i s još većim ovratnicima

Dolčevite su, vjeruje se, nastale u 15. stoljeću, a postale su popularne krajem 19. stoljeća, kad su ih obično nosili fizički radnici, mornari, policajci i sportaši. No u 20. stoljeću postaju otmjeniji komad odjeće jer ih počinju nositi umjetnici i intelektualci. Pedesetih godina prošlog stoljeća postale su simbol otpora formalnom odijevanju, a negdje u isto vrijeme uvukle su se i u ženske ormare.

Dolčevita je dobila ime po filmu 'La Dolce Vita' iz 1960. talijanskog redatelja Federica Fellinija, u kojem legenda talijanskog filma Marcello Mastroianni nosi crnu dolčevitu ispod bijele košulje. Dolčevita postaje simbolom ležernog talijanskog načina života, a pronalazi mjesto i u holivudskim filmovima jer je nose slavne dive poput Audrey Hepburn, Diane Keaton i Marilyn Monroe, ali i modne ikone tog vremena poput Jackie O. i Twiggy. To je ujedno bilo zlatno doba ovog odjevnog predmeta koji se zadržao u ormarima i kolekcijama, ali nikad više nije uspio vratiti staru slavu.

Nosili su ih i Beatlesi, u novije vrijeme bila je zaštitni znak Stevea Jobsa, a ove sezone sramežljivo se vraća na modnu scenu zahvaljujući dizajnerskim imenima kao što su Ralph Lauren, Proenza Schouler i Tibi.

Svejedno je radi li se o debelim pletivima, širokim udobnim modelima ili elegantnim, uskim, koji prate liniju tijela, dolčevita je ove zime neizostavan dio garderobe. Ako je k tome krasi predimenzioniran ovratnik, onda ste sigurni da ste u trendu. Idealne su za vjetrovite zimske dane, a osim na traperice, možete ih nositi na maksi ili mini suknje ili ispod trendi velikih šalova.