ŠTO JE TOČNO

Koliko zapravo često moramo prati kosu: Donosimo odgovor na pitanje oko kojeg se stalno lome koplja

14.01.2021 u 09:25

Bionic
Reading

Pranje kose dio je neizostavnog rituala njege tijela, a mnogi nisu sigurni koliko je često treba prati

Neki peru kosu svaki dan dok se drugi uspijevaju prošvercati i na jednom ili dva puta tjedno, a sve ovisi i o tipu vaše kose.

Ako npr. nemate nikakvih problema s vlasištem, bez prhuti ste i kosa vam se pretjerano ne masti (dakle pravi/a ste sretnik/ica), odluka o učestalosti pranja ovisi samo o vama.

Stručnjaci ističu kako nije potrebno prati kosu svaki dan, pa ako napravite pauzu dan ili dva, brzo ćete primijetiti da to ima prednosti jer se prirodne masnoće koje nastaju 'raspodjeljuju' na kosi te je čine lijepom i podatnom.

Osobe koje pak imaju problema sa suhom kosom i vrhovima koji su skloni pucanju ne bi je trebale prečesto prati. U tom slučaju perite je svaki drugi do treći dan kako je ne biste učinili još više suhom.

Kosu prije šamponiranja dobro iščetkajte ili raščešljajte i koristite blage šampone koji ne iritiraju vlasište.

Najbolje je umasirati šampon samo uz korijen i dobro izmasirati vlasište te temeljito isprati. Za dodatnu njegu koristite regenerator i masku ​​jednom tjedno. Pripazite i da voda ne bude pretopla jer isušuje kosu i čini je osjetljivom nakon pranja. Stoga ju je najbolje oprati mlakom vodom i isprati hladnom vodom za dodatni sjaj.

Oni koji imaju masnu kosu trebaju znati da šamponiranje i pranje kose utječu na vlasište, a na taj način potiče se proizvodnja sebuma, što rezultira kosom koja se brže masti.

Sasvim je jasno da bismo odmah skočili pod tuš, no stručnjaci preporučuju da u tom slučaju predahnemo od pranja kose i posegnemo za rješenjima poput suhog šampona ili da 'zamaskiramo' situaciju uz pomoć traka za kosu, rajfova, ukosnica...

  • +4
Svi luduju za pletenicama Izvor: Profimedia / Autor: Stoianov-spot-gice / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Pranje kose može odgoditi i praktična frizura koja je veliki hit ove sezone. Dakle možete je splesti u pletenicu ili pletenice, kako to rade trendseterice poput Taylor Swift, Kylie Jenner, Amber Heard...

Savjet za kraj: Iako se danas najčešće poseže za šamponima za suho pranje koji daju kosi svježinu i volumen, jednako dobra alternativa je dječji puder. Puder će upiti ulje iz kose i neće se nataložiti na tjeme, a kosa će izgledati kao da je friško oprana. Samo dobro iščetkajte!

Ako se ipak odlučite za provjereni šampon za suho pranje, pazite da ga nanosite isključivo na korijen kose i lagano utrljate. Uvijek pazite da udaljite sprej desetak centimetara od kose. Šampon za suho pranje možete nanijeti i navečer prije spavanja kako bi upio masnoće koje se tijekom noći stvore na vlasištu.