SIGURNO SE PITATE

Kolika je zapravo normalna veličina penisa?

14.02.2014 u 10:13

Bionic
Reading

Htjeli to priznati ili ne, mnogi muškarci i žene doista žele znati odgovor na pitanje 'koja je prosječna veličina penisa'. Ako i vas to pitanje kopka, na pravom ste mjestu

Rezultati istraživanja najčešće se navode uz osnovne informacije o muškoj anksioznosti i zabrinutosti je li im penis dovoljno velik, te hoće li, s obzirom na veličinu, partnerica biti zadovoljna. Istina o duljini i širini penisa posebno se sa zanimanjem promatra širenjem pornića po internetu. Stoga ni ne čudi podatak, koji navode stručnjaci, kako su današnji muškarci sve više zabrinuti i anksiozni po pitanju veličine penisa, misle kako im nije dovoljno velik, a tome sigurno ne pridonosi ni agresivna industrija koja nerijetko reklamira brojne pilule i različite metode povećanja penisa.

Neutemeljene brige u svakom slučaju ne pomažu načinu na koji muškarci gledaju na svoj penis, odmah pretpostavljajući kako nije dovoljno velik. Osim toga, kako piše medicalnewstoday.com, činjenica je i da muškarci svoj penis gledaju odozgo, a iz toga kuta automatski djeluje manji nego kada se gleda direktno ravno ili sa strane.

Gledajući vlastiti penis iz krivoga kuta te usporedbom s različitim, često neutemeljeni očekivanjima, dodatno se jačaju lažne ideje o pravoj veličini penisa.

Žene manje zabrinjava veličina penisa nego muškarce
Prema svemu sudeći, muška zabrinutost o veličini penisa i mogućnosti da zadovolje ženu, posve je neutemeljena. Tako je studija, objavljena u časopisu British Journal of Urology International, otkrila kako je čak 85 posto žena zadovoljno veličinom partnerova penisa. No, nasuprot tome, čak 45 posto muškaraca, kako je pokazalo istraživanje, vjeruje da im je penis premalen.
No muškarce po pitanju penisa najviše zabrinjava sama duljina, a prema drugoj studiji, ono što je ženama važnije jest širina muškog spolnog organa.

Kada je penis premalen?

Možda najbolje mjerilo onoga što se smatra malenim penisom granica je koju su odredili liječnici koji se bave povećanjem penisa. Studija objavljena u časopisu Journal of Urology u istraživanje je uključila 80 'standardnih, prosječnih' muškaraca te su dimenzije penisa mjerili prije i nakon erekcije. Ovo su zaključili: 'Penis koji je u opuštenom stanju dug četiri ili manje centimetara i u erekciji 7,5 ili manje centimetara može se smatrati premalenim.'

Koja je 'normalna', odnosno prosječna veličina penisa?
Prema istraživanjima znanstvenika, standardnom, odnosno prosječnom veličinom penisa pokazala se duljina od 8,8 centimetara u opuštenom stanju te 12,9 centimetara u erekciji.

Znanstvenici su također zaključili kako duljina penisa u opuštenom stanju ne određuje i veličinu u erekciji. Ovi zaključci doneseni su na temelju studije u kojoj je sudjelovalo 200 turskih muškaraca. Međutim, druga studija, u kojoj je sudjelovalo 1.600 američkih muškaraca, u kojoj su si muškarci sami mjerili penis, pa se tako ti podaci moraju uzeti sa zadrškom, pokazala je kako je prosječna veličina penis u erekciji 14,2 centimetara, a opseg penisa u širini 12,2 centimetara.

Još nekoliko brojki
Među brojnim studijama koje se bave istraživanjem prosječne veličine penisa, tu je i ona koja je obuhvatila 3.300 talijanskih muškaraca. Rezultati su pokazali kako je prosječna veličina penisa u opuštenom stanju devet centimetara, a u erekciji iznosi 10 centimetara. Druga studija pak, u kojoj su sudjelovali indijski muškarci, pokazala je kako je prosječna veličina penisa dva centimetra s opsegom od 9,1 centimetra, a u erekciji te brojke iznose 13 centimetara za duljinu i 11,5 za opseg.