PAMETAN ODABIR

Koju kozmetiku doista ne trebate

15.11.2012 u 08:55

Bionic
Reading

Bombardirani smo kozmetičkim proizvodima, u svakom smislu riječi. Serviraju nam se tako neke 'stvarčice za njegu' koje smijemo ignorirati, dok bismo neke doista trebali koristiti. Krenimo redom

Pitate se kako napraviti pametnu selekciju u svojoj kozmetičkoj torbici? Evo nekoliko savjeta što ne trebate, a što je nužno koristiti za njegu lica i dekoltea:

NE TREBATE
Proizvod za čišćenje lica koji obećava više od čišćenja
'Proizvodi za čišćenje lica na vašem licu ostaju otprilike šest minuta – nikakav anti-ageing sastojak ne može imati zbiljski utjecaj na vašu kožu u tako kratko vrijeme', rekla je dermatologinja Ranella Hirch iz Bostona za Huffingtonpost. Kozmetičarke lice peru najobičnijim proizvodom za tu namjenu, jednostavni su za uporabu, jeftini i služe svrsi!

NE TREBATE
Kremu koja dolazi s lopaticom za nanošenje
Hidratantne kreme koje su trostruko skuplje jer dolaze u raskošnom pakiranju, od elegantnog omota preko staklenih posudica koje su teže od novorođenčeta pa do liliputanske zlatne žličice – djeluju isto kao i bazične kreme koje možete kupiti u svim dućanima s kozmetikom. 'Svrha svake hidratante kreme je da koži omoguće dovoljno vlage te je čine mekanom i glatkom', kaže dermatolog iz San Diega, Jeffrey Benabio. Radilo se o kremi od 200 ili 20 dolara, osnovni su sastojci takvih krema isti.

NE TREBATE
Kremu za vrat
Krema koju koristite za noć dovoljno je bogata da nahrani i pruži mekoću vašem vratu. Nema potrebe trošiti na još jedan proizvod. Ipak, tu postoje iznimke: ako imate masnu kožu i koristite izrazito blagu kremu za lice, trebat će vam i jedna za vrat jer je taj dio treba mrvicu više hidratacije od nego lice).

TREBATE:
Zaštitni faktor protiv sunca
Ovo je jedini proizvod koji prije svega ostalog ima za svrhu spriječiti starenje kože. Nanesite ga 20 minuta prije izlaganja suncu i obnavljajte ga tijekom dana. Danas se, srećom, nudi mnogo krema, kao i toniranih krema, sa zaštitnim faktorom. Ne zaboravite ih nanijeti i na goli vrat.

Vrat njegujte istom kremom koju nanosite i na lice

TREBATE:
Retinoid
Losioni i kreme koji sadrže retinoid najbolji su za mladenački izgled kože. Vitamin A, dokazano je, doista obavlja kožu čime pegla bore u ublažava oštećenja od sunca, pogotovo pigmentaciju. U dućanima s kozmetikom potražite proizvode na kojima u sastavu piše riječ: retinol. Ako ste u početku osjetljivi na ovaj sastojak, koristite ga i dalje jer se koža polako, ali sigurno navikne na njega.

TREBATE
Osnovnu hidratantnu kremu
Dobro, sada znate da vam ne trebaju stotine kuna za hidratantnu kremu. Ali kakvu tražiti? Dobra će krema sadržavati glicerin, hijaluronsku kiselinu ili propylene glycol te barem jedan od sljedećih sastojaka: dimethicone, petrolatum ili kokosovo ulje.

Za noć, nakon retinoida nanesite kremu, a ujutro se umijte samo mlakom vodom. Kožu ništa ne hrani niti hidratizira bolje od prirodnih ulja vaše kože.