HRANA KAO LIJEK

Koji začini čuvaju zdravlje

24.05.2013 u 13:38

Bionic
Reading

Koje začine koristite u svojoj kuhinji i znate li kako oni utječu na zdravlje? Uz pomoć aromaterapeutkinje Mary Novosel donosimo vam kratki vodič kroz ljekovite biljke

Nema ništa ljepše nego donijeti stručak mirisnog bilja iz šetnje, bilo da ste ga sami ubrali ili kupili na tržnici, i samo ga uvrstiti u objed. Naučite kako liječe bosiljak, metvica i kopar te kako ih iskoristiti u pripremi ukusnih jela! Navedene biljke nije potrebno kuhati (osim ako to baš ne želite). Dovoljno ih je usitniti i servirati prema želji.

Ukoliko nemate svježe biljke, možete ih uvrstiti u prehranu i u obliku eteričnih ulja. Pri tome pripazite da eterična ulja nabavljate od provjerenih dobavljača i, naravno, oprezno pri doziranju. Ako eterična ulja konzumirate oralno, imajte na umu da je dovoljno unijeti u organizam najviše tri kapi – svih eteričnih ulja - po obroku. Bilo da servirate svježe biljke ili eterična ulja, jelu ih dodajte netom prije posluživanja. Eterična ulja se ne preporučuje davati djeci oralno jer je za njih teško odrediti dozu.

Savjete kako na zdravlje utiču bosiljak, ružmarin, kadulja, peršin i kako ih koristiti u jelima donosi aromaterapeutkinja Mary Novosel.

Bosiljak Bosiljak je tonik za probavu, dobar kod ljetnih hunjavica. Odličan je uz salate, juhe i tjesteninu.

Kadulja Smanjuje znojenje, navale topline, zaustavlja laktaciju i pročišćuje grlo. Najbolje ju je jesti uz juhe, složence, jela iz pećnice i u nekim preljevima.

Ružmarin Zovu ga i prirodna zamjena za aspirin jer smiruje živčani sustav i jača probavu. Odličan je u varivima, juhama i uz pečenja.

263421,261205,257703,257126
Paprena metvica
Pomaže protiv mučnina, a najbolje ju je servirati uz salate i razne deserte koje će osvježiti svojom aromom, poput čajeva, pudinga, sladoleda, koktela i smoothieja.

Kopar
Smiruje vjetrove i nadutost. Najbolji je u juhama, umacima i preljevima.

Korijander
Odličan je kod infekcije mokraćnog mjehura, a poslužiti se može uz povrće i juhe.

Peršin Osvježava dah i snažan je diuretik, odličan kod infekcije mokraćnih putova. Poslužuje se uz gotovo sva jela s mesom i ribom te uz juhe.

Češnjak
Pomaže protiv gljivica i ljetnih hunjavica. Dobro se slaže sa svim jelima, uz ribu, maslinovo ulje, salate i variva.

Više korisnih savjeta pročitajte na ordinacija.hr.