TREND REPORT IZ MILANA

Koji trendovi u uređenju interijera prevladavaju?

  • +21

Sajam namještaja u Milanu

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

Milanski sajam namještaja I Salone Internazionale del Mobile i sajam opreme International Furnishing Accessories Exhibition ponudili su stotine novih proizvoda u segmentu opremanja dnevnog boravka, blagovaonice, spavaće i dječje sobe, javnih prostora te vrtnog namještaja. Ono što je zajedničko svim tim prostorima uvođenje je prirodnih tonova i materijala te dekoracija zelenilom, eksplozija boja i stilski povratak u 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća

Ekologija i prirodan izgled apsolutni su hit u unutarnjem uređenju. Paleta boja kreće se u rasponu od svijetlosive preko bež tonova do tamnosmeđe i sive. Dojam prirodnoga je naglašen korištenjem drva u detaljima, osobito hrasta. Sivi hrast, močvarni ili u prirodnim tonovima, kombinira se s navedenim bojama stvarajući vrlo ugodne kompozicije.

Drvo kao materijal dominira te je u odnosu na prijašnje godine u mnogim elementima zamijenilo metal. Podne obloge često su rustikalne, a površina je glatka ili gruba, četkana. To se također odnosi na fronte namještaja. Razvoj tehnike usavršio je i 3D obrade materijala te unio dinamiku u površinsku obradu fronti. Dekoracija zelenilom je obavezna u svim prostorima, a dekoracije su vrlo voluminozne, čime se dodatno naglašava veza prirode i stanovanja.

Metal kao materijal potpuno je negiran. Kada se koristi, obavezno je obojen i usklađen s ostalim materijalima. Staklo je i dalje prisutno, ali je u porastu upotreba zatamnjenog stakla u sivkastim i smeđim tonovima, za razliku od mutnog i prozirnog koje je godinama dominiralo. Površine su u mat obradi, a visoki sjaj se javlja još samo na staklenim površinama

Dekoracija zelenilom obavezna je u svim prostorima

Za sve poklonike živih boja ovogodišnji je sajam ponudio pravu eksploziju veselja i šarenila. Plava boja je hit i primijenjena je na svim elementima namještaja, od kreveta, garnitura za sjedenje do komoda, stolaca, dječjih soba i tepiha. U rasponu je od petrolejski plave do tirkizne, a kombinira se sa žutom, zelenom i narančastom. Ljubičasta i ciklama su na zalasku, a zamjenjuju ih ružičasti tonovi s primjesom ciglaste nijanse.

Uzorci na tkaninama su raznoliki: organski, biljni, životinjski, geometrijski, etno i patchwork. Tema leptira je vrlo česta u detaljima. Oživljavanje starih modela ili njihov redizajn pravi je hit. U trendu su i klasični stilovi, ali interpretirani na moderan način. Stilovi se miješaju stvarajući eklektično ozračje. Poželjno je kombinirati i minimalizam s pojedinim komadima klasičnog namještaja.

Oštre i ravne linije zamijenjene su ovalnima, inspirirane retro oblicima. Stolovi su elipsastog oblika ili imaju zaobljene rubove. Stolci su također mekih formi, a konstrukcija je najčešće drvena. Garniture za sjedenje također su zaobljene i vizualno vrlo meke. Vrlo je važna višefunkcionalnost pa se garnitura može organizirati na više načina, bilo rotiranjem pojedinih elemenata, bilo razvlačenjem.



Klupski stolići prate temu višefunkcionalnosti
često su sastavljeni od više elemenata koji se mogu premještati ili im se može mijenjati kompozicija, ovisno o trenutnom načinu slaganja prostora. U trend je ušao već pomalo zaboravljen element - samostojeći panel. On dodatno naglašava višefunkcionalnost jer omogućuje brzu i jednostavnu transformaciju te pregrađivanje prostora, uz istovremeno dekoriranje.

Kreveti su također mekih formi, bilo da se radi o zaobljenim drvenim formama, bilo tapeciranim krevetima. Noćni ormarići su širi nego prijašnjih godina i odlična su platforma za dekoracije koje su neizostavne ove godine. Garderobni prostor često je odijeljen staklenim zidom od spavaće sobe, a staklo je obavezno zatamnjeno. Vrlo je izražena i višefunkcionalnost spavaće sobe pa je ponuđen niz primjera transformacije spavaće sobe u radnu sobu, blagovaonicu ili kutak za odmor. To se također odnosi na dječje sobe. Maksimalna iskorištenost prostora i njegova transformacija postaju pravi dizajnerski izazov, a suvremena tehnologija i kvalitetni mehanizmi omogućuju realizaciju takvih ideja.

Stolci su najčešće mekih formi

Vrtni namještaj se stilski sve više približava unutarnjem
, stvarajući tako mogućnost vanjskog i unutarnjeg korištenja te sve većeg povezivanja vanjskog i unutrašnjeg prostora. Drvo, metal, plastika, sve su to materijali koje unutrašnji prostor već koristi pa je prostorna integracija vrlo jednostavna.

Ono što se općenito osjeća u sferi stanovanja težnja je nesputanom življenju, brzom transformiranju prostora jedan u drugi i ukidanju granica prostora uz njegovo pametno korištenje. Prostor je sve više u službi čovjeka i njegovih individualnih potreba.

Energetska učinkovitost je uz inovativan dizajn najvažniji pojam u svijetu rasvjete. Voluminozna rasvjetna tijela su i dalje u trendu, ali se voluminoznost postiže kombinacijom manjih tijela, čineći skladnu cjelinu. Rasvjetna tijela postaju sve više dekorativni predmeti u prostoru, a to se osobito odnosi na samostojeće i zidne svjetiljke. Zidne svjetiljke su, kao i stropne, često kompozicija niza pojedinačnih elemenata, stvarajući tako dinamične igre svjetlosti, ali i skladnu dekoraciju kada nisu u funkciji rasvjete. Sve je više u upotrebi bojano staklo koje će se odlično nadovezati na žive boje namještaja.