JEDNOSTAVNO I MODERNO

Koji su najnoviji trendovi u svijetu kupaonica?

Bionic
Reading

Spoj tehnologije i prirode u jednostavnim oblicima - to je suvremena kupaonica. Umivaonici su pravokutnog, okruglog ili ovalnog oblika

Tvrtka Lufen je uvela novi materijal - Safir keramiku koja omogućuje izvedbu umivaonika sa 40 posto manje materijala jer omogućuje izvedbu vrlo tankih stijenki. Roberto Palomba kreirao je kolekciju za ovu tvrtku koristeći sve prednosti ovog novog materijala. Tvrtka Alape izložila je umivaonike u emajliranom čeliku koji je također novitet, a pruža neograničene mogućnosti oblikovanja.

Kade su vrlo elegantne, skulpturalne, a samostojeća kada je obavezna, ukoliko dimenzije prostora dozvoljavaju. Osim masažnih sustava, u kade se ugrađuje led rasvjeta kako bi užitak kupanja bio potpun. Duravit je izložio kadu koja svojim oblikom skriva zonu za smještaj gelova za tuširanje, a ujedno ima i funkciju držača za izlazak iz kade, a sve u čistom, monolitnom obliku.

Tuš kade su velikih dimenzija, zatvorene kabinama od prozirnog stakla. Tvrtka Palme prikazala je inteligentna rješenja tuš kabina za male kupaonice - kliznim sustavima se tuš kabina potpuno sužava, oslobađajući prostor za ostale funkcije tijekom dana. Različiti sustavi ispuštanja vode pretvaraju tuširanje u pravi užitak. Tvrtka Kaldewei prikazala je tuš kadu u koju voda otječe bez fuga u zidu, pa je podna površina potpuno čista, dok Teuco nudi kaskadni izljev tuša. Effegibi je izložio panel parnog tuša koji se može integrirati u svaki tuš. Infracrveni tuš, sustav koji imitira kišu i munje, parni tuš - sve su ovo najnovija dostignuća u kupaonskoj tehnologiji.

WC školjke i bidei prate linije umivaonika, pa su pravokutnog ili ovalnog oblika. Tehnoliga je uvelike ušla u segment WC školjki, pa je tako tvrtka Toto izložila WC školjku s automatskim čišćenjem. Tvrtka Tece prikazala je zidnu WC školjku s prilagodivom visinom postolja, a Geberit nudi nadgradni monoblok kojim renoviranje postaje izuzetno jednostavno.

Sanitarne armature su vrlo elegantne i jednostavne, a pravu revoluciju prikazala je tvrtka Hansgrohe s armaturom Axor Stark Organic, dizajn Phillippea Starcka.

Namještaj je integriran sa sanitarnom opremom. Elementi namještaja oblikovno mogu biti jednostavni ili razvedeni, ali je ukupan vizualni dojam vrlo miran. Ručkice su nevidljive. Dominiraju boje prirode, od krem-bijele do smeđe i svijetlo sive do srednje sive, a vrlo česta tema je drvo. Uvođenje prirode je najnoviji trend u svijetu interijera općenito, pa tako i u kupaonicama. Dekorativni predmeti velikih dimenzija su također neizostavan dio svake kupaonice.

Ogledala su vrlo kreativna i obogaćena indirektnom led rasvjetom, a tvrtka Sign prikazala je inteligentno ogledalo s integriranim kozmetičkim ogledalom.

Tehnologija grijanja sve se više razvija, pa je tako tvrtka Vogel & Noot izložila radijatore niske temperature. Visoka učinkovitost postiže se već pri temperaturi ispod 40 °C. Tvrtka Redwell izložila je seriju infracrvenih radijatora koji u prostoru mogu biti slika, ogledalo, fotografija. Dizajn radijatora je takav da oni sve više postaju dekorativni element na zidu ili su samostojeći, pa su skulpturalni.

Kupaonica postaje sve važniji prostor u suvremenom stanovanju i pruža dodatne mogućnosti komfora i opuštanja koje su do nedavno bile nezamislive.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.