ORTOPEDI SAVJETUJU

Koji su modeli sandala najmanje štetni za zdravlje

21.05.2015 u 08:34

Bionic
Reading

Ljeto je pred vratima i dolazi vrijeme za japanke, sandale i uvijek trendi štikle, ali ponekad zaboravljamo koliko je važno nositi kvalitetne cipele kako bismo sačuvali zdravlje nogu

Koju obuću odabrati za vruće ljetne dane a da napravimo balans između ljepote i zdravlja? Kako se adekvatno pripremiti za ljetovanje tako da maksimalno poštedimo svoja stopala, savjetuju dr. Mladen Mađarević, specijalist ortoped s užim interesom u području stopala, kralježnice i ramenog obruča iz Poliklinike Bilić Vision te dr. sc. Hrvoje Klobučar, ortoped iz Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion.

U praksi se uvijek spominje idealna obuća, ali to je zapravo široka i komotna obuća s mekim debljim i elastičnim đonom. U takvoj obući se sve funkcije stopala po mogućnosti što manje ograničuju. Pri odabiru obuće moramo voditi računa o njezinoj udobnosti i funkcionalnosti, osobito ako imamo poteškoća sa stopalima.

Opterećenje stopala

'Što se tiče opterećenja stopala, pri stajanju se najviše opterećuje stražnji dio jer je on i anatomski prilagođen da može podnijeti puno veće sile opterećenja od prednjeg dijela. Kao što nam je poznato da ne možemo dugo stajati na prstima, to je upravo zbog toga što je prednji dio stopala izrazito osjetljiv. Tu dolazimo do problema sa štiklama, jer pri nošenju visokih potpetica prebacujemo opterećenje na osjetljiviji dio stopala. Što je viša peta, to je opterećenje veće', objašnjava dr. Mladen Mađarević.

Japanke su bolji odabir od štikli i sandala

Ako idemo uspoređivati ljetnu i zimsku obuću, onda je jasno da je ljetna obuća melem za naša stopala u odnosu na zimsku koja je puno glomaznija i teža te stvara dodatno opterećenje, kaže Mađarević.

'Japanke su u toj situaciji nešto povoljnije od sandala, jer većina sandala kao i zatvorene cipele u prednjem dijelu vrše postranični pritisak na prednji dio. Japanke daju mogućnost svim malim mišićima stopala, kao i svim malim zglobovima, maksimalnu slobodu funkcije za razliku od sandala, naročito onih koje su zatvorenije i u prednjem dijelu djelomično sputavaju aktivnosti mišića. Poznato je da u Japanu nije bilo deformacije prednjeg dijela stopala dok nisu počeli koristiti obuću zapadne civilizacije.' No kada birate japanke, gledajte da imaju pojačanje i oko zgloba ili više remenčića kako bi čvršće pristajale nozi.

Ah, te štikle!

'Prilikom bosonogog stajanja 2/3 težine našeg tijela prenosi se na petu, a 1/3 na prednji dio stopala. Povišenjem pete cipele raste opterećenje na prednji dio stopala kod peta visine 3-4 cm opterećenje se prenosi podjednako na prednji i stražnji dio stopala, a prilikom nošenja peta viših od 5-7 cm značajno se povećava opterećenje na prednjem dijelu stopala, a smanjuje opterećenje pete. Nošenje cipela s visokim potpeticama može biti dugoročno veliki problem, osobito kod ljudi koji duže stoje ili hodaju te ako imaju povišenu tjelesnu težinu. Urušavanjem uzdužnog prednjeg dijela stopala dolazi do širenja njegovog prednjeg dijela poput lepeze, a prsti zadržani u uskoj cipeli slabije su pomični zbog tijesnog prostora, približavaju se i deformiraju', kaže dr. Hrvoje Klobučar.

Dakle, ako se veći dio dana nose visoke pete, dolazi do skraćivanja mišićno-tetivnih struktura stražnje grupe potkoljenice i te osobe ne mogu u cijelosti približiti stopalo prednjem dijelu potkoljenice uz ispruženo koljeno. U takvim slučajevima spuštanje pete u ravnoj cipeli može dovesti do bolova i grčeva u stopalima i potkoljenicama, pa žene s takvim poteškoćama osjećaju da im je ugodnija cipela s blagim povišenjem pod petom.

Platforme su sigurno zdravije od štikli

Ako već ne nosite svakodnevno štikle, a volite se osjećati elegantnije, birajte popularne platforme. Kako objašnjava Klobučar, one su ženama u pravilu vrlo udobne. Blago povišenje pod cijelim stopalom rasterećuje pojedine preopterećene dijelove stopala, a stabilnije je fiksirano cijelo stopalo – i prednji i stražnji dio.

Ove cipele mogu biti blago ukalupljene ili s ortopedskim uloškom – što je osobito dobro za inače bolna stopala ili stopala koja su počela razvijati statičke deformacije. Pri tome, vrlo je važno obratiti pozornost da visina platforme đona ne bude previsoka, a da razlika u visini između prednjeg i stražnjeg dijela stopala ne bude prevelika, kako se ne bi značajnije opterećivao prednji dio stopala te kako stopalo u poluotvorenoj obući ne bi 'klizalo' prema naprijed, dodatno destabilizirajući petu i stvarajući mogućnost uganuća ili ozljeda gležnja. Previsoke flatforme značajno povećavaju rizik od uganuća gležnjeva.

I na kraju, kožna i prozračna obuća, sa širokim prostorom za prste bit će povoljna za osobe koje pate od kožnih promjena na stopalima, deformacija stopala ili sklonosti oštećenjima kože (npr. kod stopala dijabetičara).