ZIMSKI ROĐENDANI

Koji su horoskopski znakovi najpodložniji depresiji

12.01.2020 u 08:38

Bionic
Reading

Nekoliko je istraživanja u zadnjih deset godina došlo do zaključka koje nije iznenadilo astrologe: djeca sa zimskim rođendanima podložnija su psihijatrijskim bolestima od rođenih u ostatku godine

Među bolestima koje pogađaju rođene u ovom godišnjem dobu ističu se depresija, sezonski poremećaj raspoloženja (zimska depresija) i bipolarni poremećaj (manična depresija). To se razdoblje uvelike podudara sa znakovima Jarca i Riba, u čijim opisima visoko kotira sklonost depresiji. Sa svijetlije strane, zimska su djeca manje razdražljiva, realističnija, kreativnija i maštovitija u rješavanju problema.

Kate Middleton je Jarac, rođena je 9. siječnja 1982. Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Istraživanje iz 2015. pokazalo je da se najviše slavnih rađa u siječnju i veljači, što se dobrim dijelom poklapa s kreativnim i originalnim znakom Vodenjaka.

Znanstvenici pretpostavljaju da su zimska djeca najosjetljivija na psihijatrijske bolesti zbog nepovoljnih klimatskih obilježja tog razdoblja - hladnoće i kratkoće dana. Zima je i razdoblje kad nekih biljnih namirnica nedostaje na tržištu, što smanjuje hranjivost majčinog mlijeka.

Kriv je stresni hormon?

Prošle su godine istraživači s Kardifskog sveučilišta u Walesu otkrili da žene koje su rodile zimi imaju iznadprosječne količine stresnog hormona kortizola. Ovaj hormon prirodno raste u trudnoći, ali najviše ženama kojima predstoji porod u zimi - 20 posto više nego onima koje će roditi u proljeće i ljeto. Pretpostavka je da stresni hormon nepovoljno djeluje na mozgove zametaka u utrobi čineći ga osjetljivijim. Istraživanje nije dalo naslutiti moguće razloge tako snažnog rasta kortizola uoči zimskog poroda. Možda je jednostavno teže biti u visokoj trudnoći u hladnom, vlažnom i mračnom razdoblju?

Dok se otkrića o zimskim rođenjima i depresiji poklapaju s astrološkim opisima znakova, iznenađuje podatak vezan za svibanj. Djeca rođena u proljetnim mjesecima (Ovnovi, Bikovi i Blizanci) u prosjeku imaju najvedrije raspoloženje i najoptimističniji pogled na svijet, u skladu s karakterizacijom znakova koji vladaju u to doba godine.

Međutim, kod svibanjske djece pronađen je neočekivano visok postotak oboljelih od depresije, što odudara od općeg prosjeka za proljetnu djecu. Među studijama koje su utvrdile visoku stopu depresije kod svibanjske djece ističe se ona provedena 2012. u Ujedinjenom Kraljevstvu na 58.000 ljudi. Zašto su ljudi rođeni sredinom proljeća ranjivi na depresiju? Znanstvenici zasad ne nude odgovore.