jedan od najvažnijih minerala

Koji magnezij piti za najbolje rezultate

15.10.2020 u 11:10

Bionic
Reading

Da je magnezij jedan od najvažnijih minerala za čovjeka, već cvrkuću i ptice na granama. No, kad se radi o dodacima prehrani, ipak treba nešto opreza. Tržište je preplavljeno različitim oblicima koji, ne samo da nisu jednako učinkoviti, nego čak mogu biti i štetni. Stoga opreza nikad dovoljno kad je u pitanju odabir primjerenog dodatka prehrani

Što je zapravo magnezij i zašto nam je potreban?

Magnezij radi se o elementu kojeg tijelo nužno treba za pravilan i normalan rad mišića, kostiju, zubi i živčanog sustava.

Brine se o ravnoteži elektrolita jer je i sam važan elektrolit. Važnu ulogu ima i u podjeli stanica, sprječavanju iscrpljenosti i normalnom psihološkom djelovanju. To su samo neke od mnogih funkcija koje ima u tijelu. Naime, sudjeluje u više od 300 procesa u tijelu i zato je potreba za njim zaista velika.

Njegovo djelovanje povezuju i s uravnotežavanjem šećera u krvi, suzbijanjem migrena i depresije, boljim snom i nižim krvnim tlakom.

Prema istraživanjima, često ga ne unosimo u dovoljnim količinama …

Kao posljedica modernog načina života (stres, premalo sna, nepravilna prehrana …) tijelo ga obično treba u punoj većoj mjeri nego što ga zapravo unesemo u organizam.

U najvećim količinama ga možemo pronaći u zelenom povrću, bademima, indijskim oraščićima, bučinim sjemenkama, mahunarkama i punozrnatim žitaricama. Organizam taj mineral iz hrane iskoristi puno lakše i kompletnije nego neke umjetne inačice, ali nažalost, često ga s hranom unosimo premalo zbog čega, prema nekim istraživanjima, od nedostatka magnezija pati čak 80 % ljudi. Kako ne bi došlo do toga, dobro je razmisliti o dodacima prehrani …

Dilema: magnezij tablete ili magnezij kapsule?

Na tržištu je zaista mnogo različitih oblika dodataka prehrani. Najpoznatiji oblici su magnezij tablete i magnezij kapsule.

Kapsule su, za razliku od tableta, nešto učinkovitije jer se mikronutrijenti u tableti apsorbiraju sporije i nejednakomjerno. To znači da djeluju sporije nego oni u kapsuli kod kojih je apsorpcija u krvni tok nešto brža.

Osim toga, postoje i drugi oblici kao što su: granule, šumeće tablete, ulja, otopine i prašci.

Prije samog korištenja bilo bi dobro provjeriti da li smo odabrali takav dodatak, koji je bez dodanih šećera, zaslađivača i ostalih štetnih tvari.

Zatim su tu još različiti oblici samog minerala …

Među najraširenijima su magnezijev citrat i magnezijev klorid …

Magnezijev citrat je dugo vremena bila jedna od boljih opcija koja tijelo opskrbljuje primjerenom količinom minerala. To znači da je apsorpcija u pravilu dobra i iznosi približno 30 %. Vezan je na limunsku kiselinu, koju u prirodi nalazimo u agrumima.

Ipak, taj oblik ima i određene nedostatke. Limunska kiselina na sebe veže vodu i potegne ju u crijeva. To znači da postoji mogućnost dobivanja proljeva nakon uzimanja takvog oblika dodatka prehrani. To bi možda razveselilo one koji imaju problem s opstipacijom, no treba biti oprezan, jer crijeva na taj način možemo učiniti lijenima. Što na dugi rok znači još više tegoba. Svi oni, skloni bržoj probavi, u svakom slučaju će posegnuti po nekim drugim oblikom dodatka prehrani.

Magnezijev klorid obično pronalazimo u obliku soli, odnosno granula koje rastopimo u kupki ili u obliku ulja i sprejeva za kožu, što ugodno utječe na mišiće. Nažalost, apsorpcija preko kože nije potpuna i samo je nekolicina istraživanja dokazala u kojoj mjeri magnezijevi ioni prolaze kroz kožu. Koristan je u slučaju liječenja određenih stanja koja se pojavljuju na površini kože. Primjeri toga su dermatitis, ekcemi i akne.

Takav oblik nalazimo kao magnezij tablete, odnosno kapsule, ali oprezno jer mogu imati još veći laksativni učinak od citrata. Ako ga već uzimamo u takvom obliku, obavezno ga moramo uzeti s hranom koja će malo ublažiti neželjene učinke na probavu.

Koji je dakle najbolji magnezij?

Ovaj mineral je najbolje uzeti kroz prehranu. Ne uzrokuje probavne tegobe i tijelo ga apsorbira mnogo lakše od umjetnog. Ljudski organizam je najbolje prilagođen tome da minerale i vitamine dobiva iz hrane. No, tu se pojavljuje jedan veliki problem …

Budući da su potrebe za elektrolitičkim mineralom zaista velike, hrana koju konzumiramo je poprilično osiromašena i zato većina ljudi iz hrane ne dobiva dostatne količine.

Bez brige … postoji još jedna opcija koja omogućava da taj prirodni mineral dobijemo u dovoljno velikoj količini i tako na najoptimalniji način doprinosimo:

  • smanjenju umora i iscrpljenosti, te oslobađanju energije pri metaboličkim procesima,
  • radu živčanog sustava i normalnom psihološkom djelovanju,
  • ravnoteži elektrolita i radu mišića, te
  • očuvanju zdravih kostiju i zubi.

Kad se postavi pitanje koji magnezij piti …

Ako uzmemo u obzir sve navedene prednosti i nedostatke, najbolji magnezij je onaj koji:

  • ima dobru apsorpciju, zbog čega su bolji izbor magnezij kapsule nego magnezij tablete,
  • tijelo prihvati jednako dobro kao hranu, dakle logično bi bilo izbjegavati sintetičke inačice,
  • ne sadrži nepotrebne dodatke, koji ne pomažu u učinkovitosti dodatka prehrani, a s druge strane mogu čak uzrokovati nuspojave.

Upravo takav možete kupiti u poduzeću Malinca, gdje su svjesni značenja zdravog načina života i što prirodnije prehrane, a znaju i da je ponekad potrebno posegnuti za kakvim dodatkom. Osobito oni koji imaju povećanu potrebu po mineralima. Dakle, sportaši, aktivni ljudi, stariji, trudnice...

Prirodni magnezij iz Malince …

Budući da su ih stranke neprestano ispitivale koji magnezij piti, u Malinci su se odlučili za temeljito istraživanje koje ih je vodilo do različnih studija i stručnjaka. Ustanovili su da čovjek iz hrane apsorbira čak 40 % tog važnog minerala koje tijelo s lakoćom upotrijebi i učinkovitije je od brojnih umjetnih inačica.

Jedna od biljaka koja sadrži mnogo tog minerala je alga Ulva lactuca. Radi se o zelenoj algi koja sadrži visoke vrijednosti klorofila i samim time i mnogo magnezija, koji je za klorofil važan u tolikoj mjeri koliko je za ljudsku krv važno željezo. Iz upravo te alge su razvili najbolji magnezij s ekološkim certifikatom.

Analize su pokazale da sa samo dvije kapsule dnevno zadovoljimo potrebe tijela za ovim važnim mineralom, a istovremeno je takav oblik mnogo blaži prema tijelu i ne uzrokuje neugodnosti.

Ako ste i vi među onima koji se žele prestati pitati koji magnezij piti i želite isprobati najbolji magnezij iz prirodnog izvora, posjetite www.malinca.hr/magnezij.