VAŽNO JE ZNATI

Koja to hrana djeluje poput lijeka?

11.03.2014 u 11:00

Hrana kao lijek

Izvor: Promo fotografije / Autor: HTV

Bionic
Reading

Što je manje zdrave hrane oko nas, to je ona sve traženija i popularnija među ljudima. No pitanje je koja to hrana djeluje poput lijeka? Zašto je organizam treba te kakvu vrijednost ona ima za naše zdravlje?

Danas je u svijetu, više no ikada, top tema zdrava prehrana, dugovječno zdravo življenje, biološki uzgojena hrana bez aditiva ili bilo kakvih umjetnih aroma te kemijski dodanih supstancija. Zdrava prehrana i zdravo, dugo življenje najvažnije su preokupacije suvremenog čovjeka.

Sve što čovjeku treba nalazi se oko njega, u prirodi. Sva pitanja i rješenja koja se dotiču njegova zdravlja kriju se u prirodi. Za neka znamo od davnina, a o nekima znanost donosi najnovije spoznaje.

Zdrava prehrana danas je trend - štoviše imperativ. Što je zdrave hrane manje, veći je izazov suvremenome čovjeku pripremiti i jesti zdravu hranu. O svim tim izazovima te o najnovijim spoznajama suvremene znanosti koje u središtu pozornosti imaju upravo hranu i zdrave prehrambene navike govori uzbudljiva HTV-ova znanstvenopopularna serija 'Hrana kao lijek'. Koja je to hrana koja u organizmu djeluje poput lijeka? Zašto je naš organizam treba te kakvu vrijednost ima takva hrana za naše zdravlje? Odgovore na ta pitanja saznajte već u ponedjeljak 27. siječnja u 20.30 sati na HTV-u 1

U serijalu su zastupljeni vrsni domaći i strani znanstvenici koji se bave kliničkom prehranom, nutricionisti, biolozi, povjesničari te brojni drugi stručnjaci i znalci koji proučavaju važnost zdrave prehrane za zdravlje čovjeka.

Serijal 'Hrana kao lijek', nastao prema ideji i scenariju urednice, dr.sc. Jasne Burić, u režiji Zdravka Mustaća, snimao se u produkciji HRT-a u posljednje tri godine, u različitim godišnjim dobima i razdobljima, ovisno o sadnji, rastu i dozrijevanju pojedinih plodova.


Teme 10 epizoda serijala 'Hrana kao lijek':

Maslina
Danas je maslinovo ulje nezaobilazna zdrava prehrambena namirnica koja svjedoči o blagodati mediteranske prehrane za ljudsko zdravlje. Taj snažni mediteranski antioksidans koji ima nezamjenjive nezasićene masne kiseline daje organizmu zaštitu od mnogih bolesti.

Med
Med je od pamtivijeka najbolji čovjekov prijatelj koji mu daje snagu i zdravlje. Kakva je povijesna uloga meda u zdravoj prehrani, kakve nutricionističke vrijednosti ima, zašto su propolis, matična mliječ i peludni prah dobri za naše zdravlje, moći ćete saznati u emisiji 'Hrana kao lijek'.

Češnjak
To pravo čudo prirode koje mnogi nazivaju prirodnim antibiotikom daje snagu, potenciju i zdravlje. Mnogi mu pripisuju snažno djelovanje, poput lijeka, jer se pouzdano znade da češnjak djeluje na brojne parazite, viruse i bakterije u ljudskom organizmu.

Grožđe
Arheološka znanost, tragajući za prvim uzgojem vinove loze, otkrila je drevne tragove vinskih preša i posuda za proizvodnju vinove loze najrazličitijih oblika i boja. Kakvo djelovanje ima grožđe na opće zdravlje čovjeka, kakva mu je nutricionistička vrijednost te što za naš organizam predstavlja vino, koje se preporučuje u malim količinama, saznajte u serijalu 'Hrana kao lijek'.

Jabuka
Moderna znanost pouzdano je utvrdila kako jabuka ima, zbog flavonida, fenola i vitamina C koje sadrži, vrlo jaka antioksidacijska svojstva. Prava je banka opskrbe energijom, sadrži glukozu, fruktozu i saharozu, neophodne za dobar osjećaj u organizmu netom nakon što je pojedete.

Gljive
Gljive su organizmi bez klorofila, a njihovo tijelo može biti građeno od jedne ili više stanica. Drevna medicina Dalekog istoka uključivala je gljive u svakodnevne prehrambene navike, a moderna farmakologija koristi gljive u svrhu liječenja, pa ih nerijetko nazivaju medicinskim gljivama.

Bobičasto voće (borovnica, jagoda, ribizli, aronija, kupina, malina)
Bobice su pravi izazov nutricionizmu, a posljednje znanstvene spoznaje govore u prilog njihove osobite vrijednosti za zdravlje čovjeka, pa su s pravom dobile atribut supervoća! Bobičasto supervoće ima odličan sastav koji pomaže našem organizmu nadomjestiti važne tvari.

Mrkva
Redovna konzumacija mrkve, odnosno beta karotena, snižava mogućnost razvoja makularne degeneracije za gotovo 40 posto. No njezin najvažniji sastojak je provitamn A, odnosno beta karoten koji se uz pomoć masti u našem tijelu pretvara i djeluje kao vitamin A. Uopće, važnost mrkve za zdrav i dobar vid neprocjenjiva je.

Riba
Brojne vrste ribe su prava riznica vrijednih sastojaka za čovjeka. Bilo bi je dobro uvrstiti u prehranu barem jednom tjedno, a osobito je blagotvorna za djecu.

Mediteranska prehrana - antioksidansi - kretanje
Hrana je naše pogonsko gorivo, bez nje ne možemo. No jeste li se doista iskreno zapitali što jedete? Kakvu vrijednost su u vaš organizam donijeli, na primjer, svi pojedeni obroci tijekom današnjeg dana? Hrana koju svakodnevno jedemo nije onaj ideal koji bismo željeli postići. Sve se to odražava i na našem zdravlju. Nekoć je privilegija bogatih bila imati koji kilogram više, no danas je pretilost postala globalna pošast.