PRVE REAKCIJE

Kod cjepiva protiv HPV-a ozbiljne nuspojave

10.03.2009 u 11:00

Bionic
Reading

U Velikoj Britaniji zavladala je velika zabrinutost nakon što je kod 1.300 djevojčica cijepljenih protiv raka vrata maternice primijećen niz negativnih nuspojava

Liječnici su potvrdili da su djevojčice u dobi od 12 i 13 godina koje su cijepljene protiv HPV-a patile od paralize, vrtoglavice, slabosti u mišićima, mučnine, visoke temperature i obamrlosti. Cjepivo su dobile u sklopu vladina programa kojim se nastoji spriječiti pojava raka vrata maternice kod žena što bi, prema nekim procjenama, trebalo spasiti 700 života godišnje, piše britanski Daily Mail.

Zbog brojnih nuspojava zatraženo je da se kampanja cijepljenja prekine, no zdravstveni stručnjaci iz britanske vlade inzistiraju na tome da je Cervarix potpuno sigurno cjepivo i da je broj od 1.340 prijavljenih slučajeva kod kojih su primijećene nuspojave očekivan s obzirom na to da je prošle godine to cjepivo primilo 700.000 djevojčica.

Također naglašavaju da je većina navedenih reakcija rezultirala samim činom cijepljenja, da nema veze sa samim cjepivom i da nema dokaza da je cjepivo uzrokovalo takvo ozbiljno stanje kao što je paraliza.

'Molim sve majke da se pobrinu za to da njihove djevojčice prime ovo cjepivo jer vjerujemo da je njegova dobrobit daleko veća od rizika. Jednostavno rečeno, ovo cjepivo može spasiti živote njihovih kćeri', upozorava Robert Music, direktor zaklade za pomoć oboljelima od raka vrata maternice.

Da bi cjepivo protiv HPV-a bilo učinkovito, mora se dati djevojčicama prije nego što stupe u seksualne odnose. U Velikoj Britaniji daje se djevojčicama u dobi od 12 i 13 godina, a roditelji imaju pravo odlučiti žele li da njihovo dijete bude cijepljeno. Cjepivo je osim toga ponuđeno i djevojkama od 17 i 18 godina, no njima nažalost nije garancija da neće oboljeti od te zloćudne bolesti. Cilj britanske vlade je da do 2011. godine sve djevojke ispod 18 godina budu cijepljene.