za ljubitelje ananasa i kokosa

Karmela Vukov Colić otkrila recept za svoju laganu, osvježavajuću tortu kojom je razveselila goste

08.07.2020 u 09:57

Bionic
Reading

Omiljena voditeljica u utorak je napunila 52. godine, a svojim prijateljima je proteklog vikenda priredila pravu gozbu nedaleko od Zagreba. Imala je čak nekoliko torti jer su se uz njezin, slavila još dva rođendana, a objasnila je kako je nastalo jedno od njezinih najnježnijih, osvježavajućih rođendanskih iznenađenja

Karmela Vukov Colić se na društvenim mrežama pohvalila kako je ove godine rođendan proslavila kao i uvijek - uz divne ljude i odličnu klopu. 'Ispekla sam tri različite torte (ja to uvijek tako - kad je društvo veliko da ima za svakog ponešto), ali nam je svima baš ludo dobra bila ova lagana ljetna kombinacija koja tako podsjeća na neka topla mora i neke karipske plaže', napisala je.

Na svom blogu Ciao Karmela gdje već godinama dijeli svoje različite recepte najrazličitijih vrsta jela, voditeljica je dala opis i za ovu tortu. Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, oduševila je svoje pratitelje koji su poručili da je recept odličan.

Biskvit:

  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica ruma
  • ½ praška za pecivo
  • 4 žl hladne vode
  • 4 žl ulja
  • 160 g brašna
  • ½ šalice ribanog kokosa

Krema od kokosa:

  • 1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g bijele čokolade
  • 50 g škrobnog brašna
  • 50 g maslaca
  • 250 g mascarpone sira
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 5 obilnih žlica kokosa

Krema od ananasa:

  • 1 veća konzerva sjeckanog ananasa
  • 60 g škrobnog brašna
  • 50 g maslaca
  • 3 žlice šećera

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 ⁰C. Dno kalupa za tortu promjera 24 cm prekrijte papirom za pečenje, a stijenku premažite maslacom. U posudi, žičanom metlicom, umutite pola količine šećera, vanilin šećer, rum, ulje i vodu. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i sve dobro izmiješajte.

Mikserom posebno tucite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne nastane meki snijeg. Neprestano miksajući dodajte malo po malo preostali šećer, a potom miksajte, srednje brzo, još nekoliko minuta da snijeg postane kompaktan i sjajan. Tako pripremljen snijeg lagano i nježno, lopaticom, umiješajte u smjesu brašna, vode i ulja. Umiješajte i kokos. Tom smjesom napunite kalup, poravnajte površinu, i pecite biskvit 30 – 40 minuta. (Nakon 25 minuta biskvit možete prekriti komadom papira za pečenje da ne izgori po površini.) Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen pa ga izvadite iz pećnice i ostavite da se skroz ohladi. Pripremite kremu od kokosa. U lončić stavite kokosovo mlijeko. Odvojite ½ šalice kokosovog mlijeka i pomiješajte sa škrobnim brašnom i 1 žl šećera, a u preostalo mlijeko dodajte ostatak šećera i vanilin šećer i stavite na vatru da zavri.

U zavrelo mlijeko dodajte bijelu čokoladu narezanu na sitno pa promiješajte da se otopi. Umiješajte i razmućeno škrobno brašno pa kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne počne gustiti. Kad krema dobije gustoću pudinga, maknite s vatre, umiješajte maslac, a potom (kad se maslac otopi) i kokos. Sve prekrijte prozirnom folijom (da dotiče kremu) i ostavite da se ohladi. Dok se biskvit i krema od kokosa hlade, pripremite nadjev od ananasa. Ananas ocijedite, sok sačuvajte, a ocijeđene komadiće ananasa usitnite štapnim mikserom. ½ šalice soka pomiješajte s rumom – time ćete navlažiti biskvit. Ostatak soka dodajte usitnjenom voću, a zatim dolijte još toliko vode da dobijete 600 ml.

Odvojite dvije žlice te smjese i pomiješajte sa šećerom i škrobnim brašnom. Preostalu smjesu usitnjenog ananasa stavite na vatru. Kad zakipi, dodajte razmućeno škrobno brašno i kuhajte dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i umiješajte meki maslac. Dobro promiješajte da se maslac otopi, a zatim ostavite da se krema prohladi. Tu i tamo promiješajte. Završite kremu od kokosa.

Mascarpone tucite mikserom 1 minutu pa dodajte slatko vrhnje. Miksajte tek toliko da se počne gustiti, a potom – žlicu po žlicu – dodajte potpuno ohlađenu kuhanu kremu od kokosa. Izmiksajte još malo, ali nemojte pretjerati da se šlag ne pretvori u grudice. Ohlađeni biskvit prerežite na 3 kore. Na tanjur za posluživanje stavite obruč kalupa u kojem ste pekli tortu pa u njega položite prvu koru. Poškropite trećinom soka s rumom. Koru premažite polovinom ananas kreme (bit će još mlaka) i stavite u hladnjak na 10 minuta. Potom premažite 1/3 kreme od kokosa pa na nju položite drugu koru.Opet poškropite (polovinom preostalog soka), premažite preostalom kremom od ananasa i stavite u hladnjak na par minuta. Sve premažite s pola preostale kreme od kokosa i pokrijte gornjom korom. I nju poškropite sa sokom i premažite kremom od kokosa. Ostavite u hladnjaku preko noći. Po želji, tortu ukrasite tučenim vrhnjem.