DOKTORI UPOZORAVAJU

Kakvim se rizicima izlažete prilikom depilacije bikini zone?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.03.2013 11:51
  • Objavljeno 19.03.2013 u 11:51
depilacija-bambina

depilacija-bambina

Izvor: Promo fotografije / Autor: beauty centar bambina

Brazilska depilacija i drugi oblici uklanjanja dlaka mogu povećati rizik od visokozarazne virusne infekcije kože, pokazala je nova studija u Francuskoj

U istraživanju su francuski znanstvenici otkrili da mikrotraume uzrokovane depilacijom voskom i britvicom mogu pomoću u širenju moluskum kontagiozuma (Molluscum contagiosum), kožnog poremećaja uzrokovanog virusima. Virusna infekcija lako se može proširiti kontaktom koža-na-kožu s nekim tko je već zaražen ili se pak može prenijeti dodirivanjem 'zaraženih' predmeta kao što su ručnici, piše Daily Mail.

Moluskum kontagiozum vrlo je čest kod djece i ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom koji je narušen uzimanjem lijekova i bolešću. Međutim taj kožni poremećaj uzrokovan virusima može se prenijeti i tijekom seksa, a u prošlom desetljeću broj takvih slučajeva je porastao.

Što je moluskum kontagiozum?

Moluskum kontagiozum (Molluscum contagiosum) je infekcija uzorkovana poksvirusom koja rezultira pojavom glatkih i voštanih izbočina na koži. Virus se prenosi s osobe na osobu i uzrokuje mala ravna kružna oštećenja koja mogu biti boje kože, bijele, prozirne ili žute. Infekcija se prenosi izravnim dodirom preko kože, a kod odraslih osoba često se prenosi spolnim putem, no može se prenijeti i kontaminiranim predmetima kao što su ručnici, igračke ili odjeća.

Znanstvenici, koji su rezultate istraživanja objavili u British Medical Journalu, željeli su saznati je li porast broja infekcija tog tipa povezan s rastom popularnosti uklanjanja stidnih dlaka među pacijentima koji su posjetili privatnu kliniku Nici između siječnja 2011. i ožujka 2012.

Od 30 osoba oboljelih od moluskum kontagiozuma tijekom tog vremena bilo je šest žena, a prosječna dob u skupini bila je 29,5 godina. Znakovi infekcije - pojava glatkih i voštanih izbočina boje kože - u četiri slučaja se proširila do trbuha, a u jednom do bedara. U deset slučajeva bilo je i drugih povezanih kožnih bolesti, uključujući urasle dlake, bradavice i folikulitis - bakterijsku infekciju kože - te ciste i ožiljke.

Od 30 pacijenata, 93 posto ih je uklanjalo stidne dlake. Od toga najveći broj pacijenata, njih 70 posto, to je činilo britvicom, 13 posto ih je šišalo, a 10 posto dlake je uklanjalo voskom.

Kako se moluskum kontagiozum može relativno lako proširiti, češkanje i uklanjanje dlaka može olakšati prijenos kao rezultat mikrotrauma na koži.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!