OSVJEŽAVAJUĆE NOTE

Kakve parfeme birati za vruće ljetne dane

13.07.2015 u 10:21

Bionic
Reading

Jednako kao odjeću, i mirise treba prilagoditi godišnjem dobu, a ljeto je idealno za svježe citrusne nijanse dok će vas zimi 'grijati' tople note onih slatkih orijentalnih mirisa

Ljetna vrućina i visok postotak vlage intenziviraju mirise. Tijekom toplijih dana ne želite sve oko sebe umoriti svojim omiljenim parfemom, stoga se odlučite za lakše, manje koncentrirane toaletne, eau de toilette verzije mirisa, umjesto težih parfemskih verzija.

Tijekom ljetnih dana birajte parfeme s citrusnim, drvenastim i travnim notama. Parfemi s citrusnim notama poput mandarine, limuna i limete obično su lagani, no problem je to što brzo isparavaju, već nakon desetak minuta. Citrusne note su ipak osvježavajuće i stimulirajuće, a želite li ženstveniju verziju, potražite one koji u sebi imaju i cvjetne note đurđice, hibiskusa iylang-ylanga

Mirisi s drvenastim notama poput sandalovine ili s travnim aromatičnim notama također nisu robusni i čest su odabir kada je vruće. Ljetni parfemi, posebno muški, sadrže i cvjetne note, poput lišća i pupoljaka gorke naranče, a djeluju umirujuće i rashlađujuće.

Tropske note ananasa, kokosa, gardenije, bijelog mošusa i jasmina evociraju miris ljeta, mora i sunca. Mirisi s notama breskve, marelice, dinje i šipka također su odličan izbor za vruće ljetne dane jer su lagani.

Sviđa li vam se miris svježe pokošene trave, mente, zelenog čaja, začina, verbene? Mirisi su to koji osvježavaju, ali svejedno imaju zavodljivu i profinjenu notu.

Kako kupovati parfeme

Isprobali ste u parfumeriji novi miris i oduševili se, no kad ste ga počeli nositi, primijetili ste da miriše drugačije. Stvar je u tome da u klimatiziranim uvjetima parfem zaista miriše drugačije jer ulja u parfemima drugačije reagiraju na vrućini. Stoga nikad ne kupujte impulzivno, a kad isprobavate parfeme, pošpricajte si zapešća i izađite iz dućana. Ako vam se na kraju dana parfem i dalje bude sviđao, znate što vam je činiti...

Kad krenete u šoping, izostavite iz svoje beauty rutine taj dan nanošenje parfema jer će se on na vašoj koži pomiješati s onim koji isprobavate.

Nemojte sumanuto špricati različite parfeme na sebe. Pomirišite bočicu i ako vas privuče miris, pošpricajte ga po papiriću te pričekajte minutu da ispari alkohol kako biste dobili približan dojam o tome kako bi mirisao na vašoj koži.

Kad utvrdite potencijalne poželjne kandidate među mirisima, nanesite ih na zapešće i unutrašnju stranu lakta (nikako ne sve na ista mjesta) kako biste otkrili kako reagiraju na vašoj koži. Nemojte nikad isprobati više od dva-tri parfema u jednom danu.

Prije no što se odlučite za kupnju dajte si vremena - najbolje je pričekati do sutra, a ako vam se baš jako žuri, strpite se barem dvadesetak minuta kako bi note parfema došle do izražaja na vašoj koži.