PROMJENA STATUSA

Kakve muškarce češće odabiru današnje žene?

02.11.2012 u 09:10

Bionic
Reading

Zaboravite bajku o princu na bijelom konju – došlo je vrijeme hipogamije! Žene češće odabiru muškarce koji su manje obrazovani od njih, te postaju glavne hraniteljice obitelji

Žene se sve češće udaju za muškarce koji su manje kvalificirani i obrazovani od njih, pokazuju rezultati međunarodne studije. Kako sve veći broj djevojaka prolazi kroz sveučilišno obrazovanje i ima posao, viši društveni status unutar odnosa,kakav su stoljećima imali muškarci, dolazi svom kraju, piše Daily Mail.

U mnogim je zemljama sada uobičajeno da žene budu obrazovanija polovica para, tvrdi globalno istraživanje. Partnerski odnos u kojem žena ima veći društveni status poznat je kao hipogamija i u sve većem broju zemalja postaje norma. Tradicionalno je u odnosima muškarac bio taj koji je bio obrazovaniji, više kvalificiran te imao više novca, a time i viši društveni status. No diljem svijeta, od Europe do Južne Afrike i u arapskim zemljama poput Jordana, djevojke su postale demografska skupina koja će vjerojatnije krenuti na daljnje obrazovanje, nego se odlučiti da napuste školu i zasnuju obitelj.

To znači da će se često odlučiti za partnera koji je nekoliko stupnjeva manje obrazovan od njih i koji je ispod njihova društvenog statusa. Ovo su demografsku studiju proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Barceloni analiziravši popise stanovništva 56 zemalja diljem svijeta. U čak 21 od tih zemalja, žene se češće 'udaju niže', a među tim su zemljama Francuska, Slovenija i Mongolija. U njima je broj studentica već premašio broj studenata.

'Tradicionalno je u heteroseksualnim parovima dominirao uzorak odnosa u kojem se žena udavala za muškarca s višim stupnjem obrazovanja, no posljednjih nekoliko godina lakši pristup obrazovanju za žene promijenio je ovaj model', kaže voditelj studije Albert Esteve.

Iz toga bi se moglo zaključiti, nastavlja Esteve, da bi više obrazovanje žena moglo otežati formiranje brakova i povećati broj neudanih žena. 'Međutim, uočili smo da se parovi prilično dobro prilagođavaju tim strukturnim promjenama.'

Procjenjuje da će doći i do promjene tradicionalne rodne uloge u kojima muževi zarađuju novac, dok žena brine od domu i obitelji. 'Hipogamija kao model je sve češća, ali ne samo u aspektu obrazovanja. U vremenima krize žene su sve češće glavne hraniteljice obitelji', zaključuje istraživanje.