UREĐENJE DOMA

Kakve dekoracije odabrati za ove blagdane?

Bionic
Reading

Najljepši blagdanski dani u godini su pred nama pa je tema božićnog dekoriranja doma ponovo aktualna. Neki će postojeće ukrase nadopuniti novima, a neki će kupiti ili izraditi potpuno nove dekoracije u skladu s najnovijim trendovima božićnog dekoriranja ili vlastitim željama

Ukrašavanje doma u predblagdanskom ozračju poseban je izazov i za djecu i za odrasle. Mnogobrojne vrste dekoracija te raznobojne lampice otvaraju mogućnosti raznolikog ukrašavanja te se ponekad teško odlučiti za stil ili boju dekoracija. Kako biste što jednostavnije odabrali stil božićnog dekoriranja, upoznajte se s osnovnim trendovima koji će olakšati vaš odabir.

Bijele dekoracije su i dalje hit. Čistoća, jednostavnost i izražaj bijeloga u interijeru naglašava posebnost blagdanskih dana. Bijele dekoracije su odličan odabir jer se nenametljivo uklapaju s ostalim bojama interijera. Bijele kuglice i ostali ukrasi na tamnozelenom božićnom drvcu u skladnom su i izražajnom kontrastu. Ukoliko se odlučite za bijelo božićno drvce, ukrasite ga raznobojnim kuglicama i ukrasima, a njegova bjelina će i dalje ostati dominantna i zapažena u prostoru.

Klasični načini božićnog ukrašavanja doma, kao i samog božićnog drvca, i dalje su hit. Iako se svake godine pojavljuju noviteti u načinima dekoriranja, mnogi svake godine ostaju vjerni klasici. Raskošno dekoriranje, uz zlatne, srebrne, brončane, crvene, plave i druge raznobojne kombinacije, dopunjeno mnoštvom jednobojnih ili šarenih lampica, nepogrešiv je odabir za isticanje atmosfere Božića.

Prirodne božićne dekoracije, načinjene od suhih biljaka i plodova, prošarane dekorativnim lakovima, dopunjene ukrasnim trakama i svijećama, preporuka su i trend božićnog dekoriranja doma. Suhe šišarke i grančice, osušeno voće, plodovi poput lješnjaka i oraha, suho cvijeće i lišće, dekorativna špaga, školjke i mnoštvo drugih plodova prirode savršeno će poslužiti za dekoraciju. Uklopljeni s borovim granama, ovješeni na božićno drvce ili složeni u samostalan aranžman, bit će primijećeni po svojoj ljepoti i originalnosti.

Za sve one koji žele imati potpuno drugačije božićne dekoracije ostaje mogućnost, predstavljena i ovogodišnjim trendom, izrade vlastitih dekoracija. Ukoliko se upustite u takav način božićnog dekoriranja doma, odvojite potrebno vrijeme u kome ćete sigurno potpuno uživati. Ovisno o kompleksnosti i količini dekoracija, pripremite željene materijale i uključite ostale ukućane, a posebno djecu, kojoj će to biti poseban izazov. Jedan od originalnih načina izrade božićnih ukrasa je tzv. heklanjem koncem, koje je već pomalo zaboravljeno među mlađim generacijama, pa za izradu takvih prekrasnih ukrasa treba angažirati bake, koje tu tehniku još uvijek poznaju.

Bitan element božićnih dekoracija je rasvjeta.
Dekorativne lampice mogu biti postavljene na božićno drvce, ali i samostalno u različitim dijelovima doma. Boju lampica uskladite s bojama dekoracija. Ukoliko su dekoracije raznobojne, koristite lampice s jednobojnim svjetlom: bijelim, plavim, žutim, crvenim, a ukoliko su jednobojne, možete koristiti i raznobojne lampice. Svjetlosni efekti značajno sudjeluju u stvaranju naglašenog blagdanskog ozračja i uljepšavaju dom.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na
www.interijerNET.hr.