KOJU ODABRATI

Kakva je razlika između bijele, smeđe, crne i crvene riže

  • Autor: M. C.
  • Zadnja izmjena 23.10.2015 16:50
  • Objavljeno 23.10.2015 u 16:50
Riža

Riža

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Rijetko ćete čuti neku osobu da kaže kako ne voli rižu, a kako smo s godinama naučili da postoje različite vrste, možemo birati između oblika i boje pa se tako još zdravije hraniti

Postoji oko 40.000 vrsta riže, piše Huffington Post, a obično se dijele po veličini, teksturi i boji. Riža obično može biti dugog, srednjeg ili kratkog zrna, a poznata je i kao smeđa, bijela, crna ili primjerice crvena. No među toliko vrsta postoji i japanska, basmati ili primjerice jasminova riža.

Dugo, srednje i kratko zrno

Kao što kaže samo ime, dugo zrno riže duguljasto je i tanko, ali ima niži glikemijski indeks od kratkog zrna. Osim toga kada skuhate rižu dugog zrna ona je pahuljastija i manje se lijepi. Stoga je možda vrijeme da probate ukusnu basmati rižu, a uz nju možete kupiti i smeđu ili crvenu rižu dugog zrna.

Srednja zrna nešto su kraća i pogodna za kuhanje rižota ili primjerice paelle. Kratko zrno riže izgleda gotovo potpuno okruglo, a nakon kuhanja znaju biti dosta ljepljiva pa su dobra za pripremu jela kao što je puding od riže. Ipak imajte na umu da riža kratkog zrna ima visoki glikemijski indeks što znači da uzrokuje dizanje šećera u krvi.

Bijela i smeđa riža

Dvije najpoznatije vrste sigurno su smeđa i bijela, a sigurno znate da je ova prva zdravija. Razlog tome je to što smeđa riža nema oljušteno zrno i sadrži hranjive tvari poput bjelančevina, masti i dijetalna vlakna te minerale poput kalija, kalcija, magnezija, mangana, tiamina, riboflavina, niacina i željeza. Taj neoljušteni sloj također sadrži antioksidanse koji su toliko važni da pomažu u prevenciji teških bolesti poput karcinoma. Stoga ćete sebi i svojim ukućanima napraviti veliku uslugu ako za početak umjesto bijele odaberete smeđu tj. integralnu rižu. Možete smanjiti rizik od dijabetesa, razinu lošeg kolesterola, sniziti krvni tlak i dobiti zaštitu organizma od raznih upala. Sve hranjive tvari integralna riža zadržava jer prolazi kroz manji proces obrade nego bijela.

Crna ili ljubičasta riža

Tamnu boju ove dvije vrste imaju zbog fitokemikalija i antocijana koji se nalaze u unutarnjem dijelu zrna riže. Istraživanja pokazuju da su ove zdravstvene poticanje fitokemikalije posjeduju zaštitnih antioksidanata. Zhimin Xu, izvanredni profesor na Odsjeku za hranu znanosti Državnog sveučilišta u Louisiani izvijestio je na Nacionalnom sastanku Američkog kemijskog društva (ACS) da samo žlica crne riže sadrži više antioksidansa nego žlica borovnica, ali s manje šećera i više vlakana te više vitamina E.

Crvena riža

Crvena riža odavno je poznata kao kineski narodni lijek jer se povezuje sa smanjenjem LDL-a odnosno lošeg kolesterola, pomaže u borbi protiv dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i služi kao prevencija karcinoma. Sve ove blagodati, ali i boju ima zbog već spomenutih antocijana koji tijelu osiguravaju antioksidante. Ima čak 10 puta više antioksidansa od smeđe riže i također je hranjivija za 20 posto dnevnih vrijednosti s magnezijem i fosforom.

Neke su studije pokazale da crvena riža smanjuje razinu ukupnog kolesterola već nakon osam tjedana uzimanja preparata crvene riže. Crvena riža dobiva se fermentacijom uz pomoć crvene plijesni te ima 14 monakolina od kojih je za borbu s lošim kolesterolom najvažniji onaj s oznakom K budući da doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!