A ODAJE GA...

Kako znati misli li on ozbiljno?

11.12.2011 u 08:15

Bionic
Reading

Prošlo je tri, šest, pa i više mjeseci od početka veze. Je li to sad ozbiljno ili ipak samo još jedna prolazna afera?

Jedan od ustaljenih motiva sapunica, bez obzira na zemljopisno porijeklo, je emocionalno zatvoreni muškarac koji se ne povjerava partnerici. Reakcija na takvog muškarca u posljednjih nekoliko godina, posebno u sapunicama Južne Amerike, muškarac je koji neprestano plače, posebno kada s partnericom propituje osjećaje. Ta dva tipa muškarca su krajnosti raspona privrženosti prema partnerici. Istraživači su otkrili da je emocionalniji partner više privržen partnerici te da brije u filmu 'dok nas smrt ne rastavi'.

Dakle, što je partner više privržen, to je sigurnije da misli ozbiljno. Tri su osnovna tipa privrženosti u romantičnoj vezi.

Na prvome su mjestu privržene osobe. One nemaju problema kada ovise o ili imaju povjerenja prema osobama kojima su privržene. Kada su pod stresom, spremno se partnerima obraćaju za utjehu i podršku. Te osobe misle dugoročno na vezu.

Na drugome mjestu su osobe koje izbjegavaju privrženost ili se plaše da će biti odbačene od osoba kojima bi trebale biti privržene, te umanjuju važnost bliskosti i intime u vezi. Kada se nađu u nevolji, takve osobe se udaljavaju emocionalno i fizički od romantičnih partnera. Izbjegavanje intime i emocionalne ovisnosti povezano je s tendencijom upuštanja u kratkoročne veze. Osobe sklone usputnom seksu manje će biti sklone privrženosti partneru, bit će ravnodušniji i što je više moguće se oslanjati na vlastite snage.

Treći tip su osobe koje su anksiozno privržene partnerima te se neprestano plaše da će ih napustiti. Takve osobe postanu toliko pretjerano posesivne da ih na koncu partner zaista i napusti.