BACKSTAGE TRAČEVI

Kako život modela izgleda u stvarnosti

14.12.2012 u 12:33

Bionic
Reading

Čudne prehrambene navike, loše ponašanje, seksualno zlostavljanje – sve se to događa suverenim kraljicama modnih pista i naslovnica. Evo kako život modela izgleda u stvarnosti

Nakon deset godina rada u i oko modne industrije novinar Mail Onlinea tvrdi da razumije sve legende i mitove te da zna sve istine o modelima. U čast 12 dana do Božića i kako biste se osjećali bolje, evo 12 tajni modela koje potpisuje Anonymous Fashionist Daily Maila:


Modeli ne jedu
Poremećaji u prehrani i pritisak da stalno budu na dijeti nisu jedini problem. Kate Moss je nedavno otkrila da je uopće nisu hranili, a to priznanje nije nikoga iznenadilo. Nova lica (svježi i nepoznati modeli) rade prekovremeno, često u gradovima i zemljama daleko od kuće, gdje nije lako pronaći vrijeme, novac i još uvijek otvorena mjesta gdje možete kupiti hranu. Švorc ste, ne govorite jezik, imate 15 godina i nitko vas ne misli nahraniti. U krevet uglavnom idete gladni.

Modeli jedu
Na svaku izgladnjelu manekenku dolaze deseci njih koje jedu. Primjerice, prisjeća se novinar Daily Maila, lice jedne velike kampanje stiglo je na snimanje četiri sata kasnije, a zatim je pojela sav catering. Pojela je više sendviča i salata nego što je mogla podići težine.

Modeli imaju čudne prehrambene navike
Primjerice, supermodel koji jede sve s tabascom. Dodaje li to poseban okus dijeti od zelene salate? Voli li jaku hranu? Je li to trik da ubrza metabolizam? Tko bi znao? Ali njezina pomoćnica nosi bočicu tog ljutog umaka svugdje sa sobom.

Modeli jedu brzu hranu
Većina je modela u tinejdžerskim godinama. A kad ste tinejdžer, možete jesti jedan Big Mac za drugim i to se uopće ne vidi na vašoj liniji. Tinejdžerski modeli rade samo ono što i drugi njihovih godina rade: jedu što god žele.

Modeli su mladi. Vrlo mladi
Britansko modno vijeće zabranilo je da modeli mlađi od 16 godina nastupaju na Londonskom tjednu mode, ali im nije zabranjeno da snimaju za časopise, oglasne kampanje te da budu angažirane u drugim aspektima industrije. Postoji puno agencija koje neće bukirati maloljetne djevojke, no ipak se događaju zabrinjavajući incidenti. Kao kad je 13-godišnja djevojčica, za koju se mislilo da je novo veliko ime, morala pozirati za ugledni časopis samo u gaćicama. Imate prekrasnu, visoku kćer? Ostavite je u školi ili idite s njom.

Zapravo ne želite izgledati kao model
Koliko ste puta pročitali da model nije bio popularan među dječacima u školi? Tyra Banks, Heidi Klum i Gisele Bundchen samo su neka od velikih imena koja su priznala da su bile nesretne zbog svog izgleda. Istina je da modeli nisu ljepotice od kojih zastaje dah. One su jedinstvene, eterične, vanzemaljske, ali nisu prelijepe.

Nisu svi modeli bogati
Svatko tko je poznato ime, velika senzacija i dovoljno dugo na pisti sigurno ima novca. No ljudi zaboravljaju stotine, ako ne i tisuće nepoznatih djevojaka koje se svaki dan kreću kroz industriju boreći se da bi dobile posao, trčeći po nepoznatim gradovima sa snimanja na snimanje, živeći u skučenim spavaonicama u vlasništvu agencije. Ili djevojke kojima su rekli da imaju samo još četiri tjedna da naprave nešto. Još samo četiri tjedna dok ne budu poslane natrag otkuda su i došle. Čak i ako napravite solidnu karijeru bit ćete u mirovini u 22. godini. Depresivno.

Modele ne poštuju
Izvana se modeli pojavljuju kao zvijezde šoua, ali zapravo su samo proizvod, nešto što se gura i nudi okolo. Slava vas ne štiti: jednog je supermodela agencija otvoreno nazivala Miss Piggy, jer su mislili da je malo bucmasta.

Modeli se znaju loše ponašati
Jedna je manekenka istrgnula telefon iz zida i bacila ga na fotografa. Druga je ošamarila drugu djevojku na setu jer ju je ova krivo pogledala. Treća je vikala na dizajnera prije revije, a četvrta je više puta uništila make up prije revije jer nije bila zadovoljna radom vizažista.