SAMI KOD KUĆE

Kako zabaviti klince za vrijeme praznika

08.08.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Kada bi svi imali sreće da djeca većinu ljeta mogu provesti na moru, ne bismo razbijali glavu što s njima dok su sami kod kuće, a roditelji na poslu. No realnost je upravo takva, a ne želimo im dopustiti da po cijele dane gledaju televiziju ili igraju igrice

Iako bi većina djece bila sasvim zadovoljna gledanjem TV-a ili igrom na računalima, znamo da im to ne smijemo dopustiti pa evo nekoliko ideja kako im organizirati vrijeme dok su sami kod kuće.

Ostaviti dijete samo kod kuće dok ste na poslu, velik je izazov, ali u današnje vrijeme, kada je komunikacija moguća u bilo kojem trenutku, školarci se odlično snalaze. Baš kao što smo prolazili odvajanje tijekom ljeta u vrtićkoj dobi i slali ih bakama i djedovima, tako je i ovo odličan način da grade svoje samopouzdanje i odrastu u samostalne ljude.

Igra s prijateljima

Sjetite se samo kako ste provodili praznike kada ste bili djeca. Nogometna lopta i uže za preskakanje bili su glavni aduti i nikada nam nije bilo dosadno. Neka budu na zraku i aktivni. Jedino morate postaviti čvrsta pravila koliko dugo i u koje vrijeme smiju izaći te da se javljaju na mobitel ili telefonom.

Pospremanje

Da, neće im biti drago kada im predložite da raščiste sobu od nepotrebnih bilježnica i udžbenika, ali i sortiraju igračke. No na kraju će se zabaviti kada prolistaju knjige i bilježnice ili pronađu neke igračke na koje su zaboravili.

Čitanje s prijateljima

Jedan od dobrih načina da ih motivirate kako bi pročitali koju knjigu više jest da čitaju isto što i najbolji prijatelj ili prijateljica. Tako mogu uspoređivati dojmove i jedni drugima predložiti novo štivo.

Kreativni trenuci

Dečki će sigurno neko vrijeme provesti u izradi grba najdražeg nogometnog kluba, a cure bi mogle rado izmisliti novu kolekciju odjeće. Uz to im možete kupiti razne setove za modeliranje ili izradu kakvih maketa.

Odredite vrijeme za gledanje TV-a

Jasno vam je da dan ne može proći bez toga ako je dijete samo dok ste vi na poslu pa se dogovorite da to bude u vrijeme kada se emitira neka serija ili crtić koji vole pratiti. Isto vrijedi za provedeno vrijeme na svim gadgetima, od računala do raznih konzola i mobitela.

Odlazak u knjižnicu i centre kulture

Ako imate knjižnicu ili centar za kulturu u blizini, raspitajte se kakve programe i radionice nude pa neka dijete sudjeluje u njima. Predložite da ih ide nekoliko, primjerice prijatelja iz razreda pa ćete se osjećati sigurnije što su izvan kuće bez vaše pratnje.

Pitajte ih što žele

Na kraju ih pitajte što bi željeli raditi. Možda imaju neku dobru ideju koja će ih učiniti sretnima i skratiti vrijeme.