PROSTOR ZA IGRU I UČENJE

Kako urediti dječju sobu?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dječje sobe višefunkcionalni su prostori u kojima se djeci trebaju osigurati kvalitetni uvjeti za spavanje, odmor, učenje i igru. Kvaliteta prostora ovisit će o prostornim mogućnostima, izboru namještaja te njegovu rasporedu

Uređenje dječje sobe vrlo je zahtjevan zadatak, jer gotovo nijedan drugi prostor unutar doma ne objedinjuje toliko različitih funkcija. Djeca, ovisno o dobi i spolu, imaju različite potrebe, koje se, s obzirom na brzo odrastanje, mijenjaju, pa su zahtjevi za uređenje njihovih soba utoliko zahtjevniji. Da biste sve to mogli jednostavno i praktično popratiti, potrudite se sobu opremiti fleksibilnim, mobilnim namještajem, koji se lako nadograđuje i dopunjuje potrebnim elementima.

home-designing.com

home-designing.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Osigurajte dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom dijelu sobe te omogućite igru na podu

Dječja soba je prvenstveno prostor namijenjen spavanju i odmaranju, pa su kriteriji za odabir kreveta, podnice i madraca vrlo visoki. Kvaliteta spavanja utjecat će na bolju koncentraciju pri učenju i igri, a vrsta podnice i madraca na udobnost i pravilan položaj tijela. Prilikom kupnje, posavjetujte se sa stručnim osobama, koje će vas uputiti u bitne detalje i preporučiti najbolje za vaše dijete.

Dječja je soba i radni prostor, koji školarcima mora pružiti maksimalan komoditet u smislu potrebne veličine radnog stola, popratnih sadržaja i mogućnosti što bolje koncentracije. Da bi učenje bilo što ugodnije, interijer sobe mora biti usklađen s potrebama i željama djeteta. Preporuka je uključiti djecu u uređenje sobe kada se radi o odabiru boja, oblika tj. stila namještaja, likova koje žele uključiti u dekoraciju sobe… Iako ponekad nećete shvatiti sve njihove želje, ne opirite se zahtjevima mališana, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama.

Ugodan ambijent sobe povoljno će utjecati na proces koncentriranja i učenja. No stvaranje ostalih optimalnih uvjeta osigurat će mogućnost zadržavanja koncentracije. Pravilan položaj radnog stola, s obzirom na izvor prirodne svjetlosti, jedan je od osnovnih uvjeta koje je potrebno zadovoljiti. Svjetlost mora dolaziti s prednje ili lijeve strane za dešnjake, tj. desne za ljevake. Ako je izvor svjetlosti sprijeda, potrebno je onemogućiti bliještanje zaštitom od sunca. Za večernje sate osigurajte stolnu lampu, koju će dijete prema potrebi jednostavno pomicati i prilagođavati potrebama.

Kad se govori o poziciji radnog stola u prostoru, važno je obratiti pažnju na njegov odnos s ulaznim vratima. Idealan je međuodnos onaj u kojem dijete sjedeći za stolom ima kontrolu ulaza u sobu bez zakretanja tijela. Iako ne biste željeli ometati dijete pri učenju, budite svjesni toga da će svaki ulazak omesti njegovu koncentraciju, a pogotovo kada su mu vrata smještena iza leđa.

home-designing.com

home-designing.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uz radni stol osigurajte dovoljno ladica i polica za smještaj školskih knjiga i pribora. Nastojte ih ne smještati na suprotan kraj sobe, jer time dovodite dijete u situaciju da za svaku novu knjigu ili potreban pribor mora ustajati od stola. Podalje od radnog stola smjestite garderobne ormare, police za igračke i ostale elemente, koji nisu vezani uz učenje.

Dječja je soba i igraonica. Osigurajte dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom dijelu sobe te omogućite igru na podu, koji je često omiljeno mjesto zabave. Dječje sobe mogu biti uređene tematski, ovisno o sklonostima svoga djeteta. Za mlade sportaše osigurajte interijer u sportskom stilu, ljubitelje crtića interijer s omiljenim likovima, koji se pojavljuju u obliku printa na namještaju ili tapetama… Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka vas navode vlastita djeca.

Osigurajte dio sobe koji će mališani kreirati prema svojim željama ili raspoloženjima. To je kutak s panoom ili pločom po kojima mogu pisati, šarati, računati ili vješati svoje likovne i literarne radove. Omogućite im izlaganje umjetničkih radova u svakom trenutku kada ih požele prezentirati svim ukućanima. Uređenje dječje sobe izazov je, ali i uživanje, jer stvarate prostor koji će biti poticajan, maštovit i ugodan djetetu!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi