KORISNI TRIKOVI

Kako ukrasiti božićno drvce?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.12.2013 14:24
  • Objavljeno 16.12.2013 u 14:24
Božić, božićno drvce, jelka

Božić, božićno drvce, jelka

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

I dok neki vole jednostavno, elegantno i minimalistički uređene jelke, drugi pak preferiraju one šarene i vesele, prepune ukrasa. Bez obzira na to koji je vaš ukus te koje ukrase imate, postoje određena jednostavna pravila prilikom ukrašavanja jelke. Ukoliko ih se pridržavate, ona će izgledati bolje no ikada

Odaberite boju ili nijansu i držite je se
Prevladavajuće boje na vašoj božićnoj jelki ne moraju biti crvena ili zlatna, no činjenica je da ako želite da vam drvce bude besprijekorno uređeno, trebali biste izabrati dvije, najviše tri komplementarne boje. Odolite iskušenju da na drvce nabacate ukrase koji se uopće ne slažu s ostatkom asortimana samo zato što vam se sviđaju ili su vam slatki, piše homes.msn.co.nz.

Budite praktični
Ako kupite najviše drvce koje prodavač ima, vrlo su velike šanse da vam neće stati u sobu ili pak da nećete moći doseći sam vrh da biste ga okitili. Odaberite drvce koje nije znatno više od vaše ispružene ruke. Osim toga, provjerite imate li dovoljno čvrste ljestve ili pak pronađite nekoga da vam ih pridrži dok kitite bor.

S kićenjem započnite od vrha

Iako je svojevrsna tradicija kićenje bora završiti stavljanjem zvijezde ili najveće kuglice na sam vrh, to baš i nije praktično. Naime, ukoliko prvo okitite cijeli bor i nakon toga krenete stavljati kuglicu na vrh, velike su šanse da nekoliko kuglica srušite ili razbijete te slomite pokoju granu.

Nabacite lampice
Nakon kuglica i ukrasa dolazi red na lampice. No prije nego ih omotate oko bora, provjerite rade li uopće da biste izbjegli skidanje, trganje manjih grana i padanje kuglica te, uostalom, dvostruki posao. Za elegantan i čist izgled odaberite prozirne ili bijele lampice koje ne trepere. Ukoliko ipak želite svjetlucav izgled na sredini stabla, oko njega omotajte šarene lampice. Postavljajte ih od vrha, tako da ih omotate oko cijele jelke sve do samoga dna. Radije odaberite osvjetljenje s puno malih lampica nego one s nekoliko velikih i, što se tiče lampica, nemojte štedjeti. Naime, kako preporučuju dizajneri, za drvca visine tridesetak centimetara potrebno je i do 100 lampica da bi sve idilično i raskošno izgledalo.

'Odjenite' jelku
Nakon lampica dolazi sve ostalo: šljokice, perle, vrpce i vijenci. Kao i prilikom stavljanja lampica, počnite od vrha stabla prema samome dnu. Ako volite vijence i perlice, stavljate ih u samu unutrašnjost bora, a ne samo na vrhove grana. No svakako pripazite da ih ne stavite tako da se uopće ne vide jer će učinak onda izostati.

Ukrasi
Nakon lampica, šljokica, vrpci i traka dolazi red na kuglice. Po boru prvo rasporedite najveće kuglice, a zatim manje iskoristite da biste popunili praznine. Lijepo okićena jelka uvijek ima dubinsku slojevitost koja se stvara vješanjem kuglica i na unutarnje grane, a ne samo na vrhove vanjskih grana. Odaberite lagane kuglice jer bolje izgledaju od teških - koje će savinuti grane - te ne zaboravite okititi i donje grane. Ako stavljate i mašne, njih dodajte zadnje i stavljate ih na same krajeve grana.

Završno ukrašavanje
Za potpun dojam što bolje prikrijte žicu lampica, a ispod bora stavite umotane kutije u obliku poklona čije se boje slažu s bojama vaših dekoracija na jelki.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi