PROMJENA NAVIKA

Kako spriječiti problematično ponašanje kod pasa

15.01.2015 u 14:45

Bionic
Reading

Imate problema sa psom? Ne brinite - čak 90 posto vlasnika pasa smatra da se njihovi ljubimci u nekim slučajevima ponašaju neprimjereno

Poučavanje psa društvenosti ne završava kad prestane biti štene. Svaki vlasnik psa mora biti spreman na neke promjene u ponašanju ljubimca kad navrši dvije godine, piše Vet Street

Prepoznajte problematično ponašanje

Česti problemi u psećem ponašanju na koje se vlasnici žale su hiperaktivnost, neosnovani strahovi, lajanje, agresivnost, trčanje za nečim ili nekim, bježanje i kopanje. Jednom kad shvatite kako postoji problem, pokušajte otkriti zašto ljubimac to radi.

Zapitajte se radi li pas nepoželjnu aktivnost u određeno doba dana i koje iskustvo je moglo utjecati na njegovo ponašanje. Informirajte se je li u pitanju stvarno loše ponašanje ili se jednostavno radi o uobičajenoj odlici pasa ili određene pasmine. U slučaju iznenadne promjene u ponašanju ljubimca, uvijek je najpametnije posavjetovati se s veterinarom kako biste se uvjerili da problem nije posljedica neke bolesti.

Psima je potpuno prirodno kopati, lajati, istraživati i valjati se po nečemu što mi smatramo prljavštinom pa te stvari jednostavno trebate eliminirati treningom ako vas smetaju. Neke instinkte koji potječu od pasmine posebno je teško zatomiti pa nije nemoguće da će zauvijek ostati prisutni.

Procijenite je li problem u okolini

Razmislite radite li možda nešto krivo. Najčešće je pravo čudo da psi nemaju puno gore probleme s obzirom na to da vole aktivnost, a većina vlasnika im ne pruža dovoljno prilike da potroše svu tu energiju.

Psi su vrlo društvene životinje, no vlasnici ih često ostavljaju same kod kuće i rijetko odvode nekamo gdje će imati priliku upoznati druge pse. Psi također vole učiti nove stvari pa možda problem leži i u nedostatku mentalne aktivnosti.

Vodite računa o tome da psi ne mogu čitati ili gledati televiziju kad su sami pa nije čudno da pribjegavaju lajanju, kopanju ili griženju te drugim aktivnostima koje mogu biti štetne za njihovo fizičko zdravlje.

Psi imaju potrebu za fizičkom, mentalnom i društvenom aktivnošću. Kad im nedostaje bilo što od toga, pokušat će na neki način to nadoknaditi.

Pas koji nema dovoljno društvenih aktivnosti najvjerojatnije će se baciti na svog vlasnika kad se vrati kući s posla. Pas koji ne dobiva dovoljno fizičke aktivnosti će vjerojatno poludjeti od sreće kad konačno dobije priliku potrčati. U svakom slučaju, to bi moglo dovesti do toga da vlasnik pomisli kako nešto nije u redu s njegovim ljubimcem, kad je zapravo samo u pitanju nedostatak određenih aktivnosti.

Prilično je jednostavno primijetiti kako se takva situacija lako može pretvoriti u ciklus kažnjavanja ljubimca za hiperaktivnost koju uzrokuje izolacija (kažnjavanje). Kažnjavanje neće pomoći ni psu ni vama.


Budite dosljedni

Vlasnici slučajno mogu poticati loše ponašanje kod svog ljubimca. Kad je pas prečesto sam, može se dogoditi da počne lošim ponašanjem izazivati kažnjavanje koje on doživljava kao nagradu jer je uspio dobiti pažnju svog vlasnika.

Još jedan problem je maženje i hranjenje psa nakon što se loše ponaša. To, naravno, psa potiče na ponavljanje lošeg ponašanja.

Najbolje je nagrađivati dobre navike, redovito ga šetati te mu pružiti priliku da kroz igru nauči nešto novo.