VAŽNE PROMJENE

Kako smršavjeti i do pola kilograma tjedno?

14.09.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Muku mučite s viškom kilograma i nikako ne uspijevate uspostaviti uravnoteženu svakodnevnu prehranu? Ne očajavajte, uz pomoć ovih nekoliko jednostavnih savjeta izgubit ćete i do pola kilograma tjedno

Prvi korak koji vodi do mršavljenja je uspostavljanje realističnih ciljeva, kojih se valja onda i pridržavati. Za početak, dovoljno je unijeti ovih nekoliko sitnih promjena koje će osigurati znatno manji unos kalorija, a samim time i opadanje kazaljke na vagi, piše Yahoo News

Povrće stavljajte u sva jela

Nedavna studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je kako pire od karfiola, tikvica ili pak mrkve, koji se može dodati u različita jela od kruha, složence ili pak u tjesteninu, povećava unos vlakana, a drastično smanjuje unos kalorija. A dobra vijest je da ako povrće dodate u omjeru od 25 posto, jelu neće promijeniti ni okus ni teksturu.

Različite namaze zamijenite humusom

Umake bogate masnoćama i različite namaze, poput na primjer kečapa bogatog šećerom ili pak masne majoneze, zamijenite humusom, koji je daleko zdravija opcija. Ne samo da ćete dulje biti siti, zahvaljujući velikom udjelu vlakana, već ćete u prosjeku u organizam unijeti oko 250 kalorija manje.

Izvadite sir iz sendviča

Ako napravite sendvič bez sira, u organizam ćete unijeti od 70 do 120 kalorija manje. Osim toga, iako se čini da je upravo sir osnovni sastojak u sendviču, njegovim uklanjanjem okus sendviča se neće drastično mijenjati. Izbjegavajte sir tjedan dana i 'uštedjet' ćete i do 500 kalorija.

Kalorije ograničite samo na one koje žvačete

Eliminirajte smoothieje, kave s okusima ili pak sokove koje pijete svakoga dana. Vjerovali ili ne, tako ćete konzumirati od 500 do 700 kalorija manje dnevno.

Pijte crnu kavu

Možete u organizam unijeti i do 200 kalorija manje ako kavu s puno mlijeka ili bijeli kavu zamijenite klasičnom crnom. Osim toga, izbjegavajte i šećer i tako unesite 100 kalorija manje.

Izbjegavajte jesti vani

Ako si kod kuće pripremite doručak ili pak na posao ponesete ručak, možete unijeti i do tisuću kalorija manje samo u jednom danu. Naime, hrana koju jedete u restoranima ili zalogajnicama nerijetko je puna masti, šećera, natrija i rafiniranih žitarica i to u znatno većim omjerima negoli hrana skuhana kod kuće. No ako baš morate jesti vani, izbjegavajte dodatke kao što su različiti preljevi za salate i umaci.

Koristite manje tanjure

Tako ćete uštedjeti od 300 do 600 kalorija. Naime, u trendu su veliki lijepo dizajnirani tanjuri, no to vam po pitanju smanjenja unosa kalorija baš i ne ide na ruku. Veliki tanjur činit će porciju hrane vizualno manjom, pa ćete pojesti više no što trebate. Kod manjih tanjura je efekt obratan te ćete prilikom svakog obroka jesti manje.

Dogovorite se sami sa sobom

Ponekad izbor hrane koju ćete jesti nema nikakve veze s fiziološkom potrebom. Vrlo često jedemo zato što nam je dosadno ili smo žedni. Stoga, kada poželite nešto pojesti, dajte si nekoliko minuta i razmislite jeste li uopće gladni – odgovor bi vas mogao iznenaditi.

Gubitak tjelesne mase je poprilično težak proces, no održavanje te težine još je teže. Uz pomoć ovih nekoliko tako jednostavnih savjeta rezultati neće izostati, a uz kontrolu porcija i redovito vježbanje, idućeg ljeta onaj badić bi vam mogao pristajati baš onako kako ste zamišljali.