TA MATEMATIKA!

Kako prepoznati diskalkuliju?

15.07.2013 u 09:46

Bionic
Reading

U procesu učenja matematike sva djeca čine više ili manje pogrešaka. Ona kojoj je matematika težak predmet uče sporije i čine više pogrešaka

Nemali broj djece osjeća odbojnost i strah prema svemu što 'miriše na matematiku'. U to ime na Facebooku npr. postoje grupe onih koji nemaju pozitivnih emocija prema toj znanosti. Neka djeca na tom području pokazuju veće teškoće od drugih, a priroda tih teškoća je različita, piše Ordinacija.hr

Zanimljiva je činjenica da se teškoće u učenju matematike uglavnom toleriraju. Nikako nije prihvatljivo to da netko ne zna čitati, pisati i jezično se izražavati, a često se s odobravanjem prihvaćaju izjave 'nisam nadaren/a za matematiku'. Pri tome se ne razmišlja o tome da se iza 'nedostatka talenta' zapravo krije druga vrsta problema.

Kod manjeg postotka djece možemo uočiti da:

- zamjenjuju jedan broj nekim drugim (čak i pri upotrebi kalkulatora)
- ponavljaju isti broj ili radnju više puta i nisu u stanju prijeći na sljedeći korak ni u pisanju ni u računanju (npr. ako je u prvom zadatku na stranici bio znak +, dijete u svim ostalim zadacima do kraja stranice zbraja neovisno o tome što se znak promijenio)
- zrcalno okreću znamenke ili redoslijed znamenki u višeznamenkastim brojevima
- daju ispravan odgovor, ali im je potrebno puno više vremena nego što je uobičajeno za njihovu dob
- zapisuju brojeve u uzajamno neprikladnom odnosu i zbog toga dolaze do pogrešnog rezultata (npr. kod zbrajanja i oduzimanja s potpisivanjem)
- pogrešno prepoznaju simbole (npr. znak + prepoznaju kao -)
- izostavljaju ili preskaču jedan od obaveznih koraka u rješavanju zadatka
- slabo pamte i prepoznaju brojeve (npr. ne mogu zapamtiti ni svoj broj telefona)

Problemi koji u učenju matematike muče mališane mogu upućivati na to da dijete ustvari ima diskalkuliju - odstupanja koja stvaraju ozbiljne teškoće u ovladavanju matematikom bez obzira na stupanj inteligencije, normalno funkcioniranje osjetila i optimalne uvjete redovitog podučavanja.

Koji još znakovi upućuju na ovaj problem te kada treba potražiti stručnu pomoć, možete naći na Ordinacija.hr.