DUŽE ĆE TRAJATI

Kako pravilno održavati zimske kapute i jakne

23.10.2015 u 17:26

Bionic
Reading

Kvalitetna vunena vesta, dobar kaput ili komad od kašmira prava su investicija. Stoga ako želite u omiljenoj odjeći uživati dulje od jedne sezone, posvetite pažnju njezinu pravilnom održavanju

Veste od kašmira i vune

Bez obzira na to jesu li vaše veste od čiste vune ili kašmira, pravila održavanja su ista. Prije nego što odlučite sami oprati vestu od vune ili kašmira, prvo pogledajte etiketu na kojoj piše čisti li se taj odjevni predmet isključivo kemijskim putem. Ako ga možete prati, činite to ručno ili u perilici za rublje u hladnoj vodi, na programu za vunenu osjetljivu odjeću s mane okretaja. I nikad, ali baš nikad nemojte cijediti pletene vunene predmete. Višak vode uklonit ćete ako vestu stavite između dvaju suhih ručnika i lagano tapkajte da ručnici upiju tekućinu. Sušite ih polegnute, nikako ne obješene na žici.

Kaputi od umjetnog krzna
Glamurozne i ove sezone jako trendi ogrtače i bundice od umjetnog krzna, čistit ćete ovisno o tome kakvog su sastava. Ako se radi o bundicama od pamuka i viskoze, preporučuje se kemijsko čišćenje, ako mate steamer, pomoću njega se sami lako možete riješiti neugodnih mirisa i osvježiti svoj omiljeni modni predmet. Ako su bundice od nylona i polyamida, možete ih i oprati u perilicama na programu za osjetljivo rublje.

Vuneni kaputi
Vunene kapute i teške jakne uvijek vješajte na čvrste drvene vješalice kako se zbog težine ti odjevni predmeti ne bi rastegnuli na predjelu ramena, što se često zna dogoditi ako ih držite na plastičnim ili žičanim vješalicama. Nemojte pretrpavati ormar u kojem držite jakne, pogotovo ako je riječ o vunenim kaputima jer će se zgužvati, a tako sprečavate materijal da diše.

Preporučuje se kapute nakon zimske sezone odnijeti na kemijsko čišćenje, a kad krenu hladni jesenski dani, možda ćete to trebati ponovo napraviti. Naime, zbog dugog stajanja u ormaru, pogotovo ako ih niste pravilno odlagali, nerijetko znaju biti zgužvani, a problem je i 'ustajali ' miris. No taj problem lako možete sami riješiti ako imate pri ruci steamer poput Philipsovog modela Steam&Go s kojim se, za razliku od klasičnog glačala, ne trebate gnjaviti oko namještanja šavova ili rubova, a čak i deblji komadi odjeće poput sakoa i kaputa lako se isprave uz pomoć posebne četke koja dolazi uz ovaj uređaj. Četka, naime, pomaže pari da prodre dublje u tkaninu te tako ispravlja i 'najtvrdoglavije' nabore.

Bonus je svakako i to što mlaz pare uspješno uklanja neugodne mirise, pa ćete i odjeći koja je dulje vremena provela u ormaru udahnuti nov život ravnajući je. Uz sve to, vruća para ubija do 99,9 % bakterija na odjeći te tako omogućava dužu uporabu odjevnog predmeta između pranja ili kemijskog čišćenja.

Ako se pojave mrlje na kaputu, možete ih pokušati ukloniti s tkaninom namočenom u mlaku vodu. Nikako nemojte trljati mrlju jer će tekućina prodrijeti dublje u vlakna i oštetiti tkaninu. Ako je mrlja tvrdokornija, svakako ga odnesite na kemijsko čišćenje.

Čišćenje odijela

Korištenje steamera na odijelima najbolji je način ne samo da ga izravnate, već i da se riješite ustajalih mirisa. Svakako izbjegavajte korištenje klasičnog glačala na odijelima jer duži direktni kontakt glačala pri višim temperaturama oštećuje tkaninu i uzrokuje nepoželjan sjaj na odijelu.

Čišćenje jakni od perja

Ako perete jaknu od perja, pratite pažljivo upute na unutarnjoj etiketi i koristite blagi deterdžent. Zatvorite patentne zatvarače i perite ih ručno ili u perilici rublja na programu za osjetljivo rublje. Svakako isperite dva do tri puta kako biste bili sigurni da je deterdžent u potpunosti ispario. Jaknu od perja nemojte sušiti obješenu na žici i nemojte je sušiti na suncu. Idealno bi je bilo sušiti u sušilici rublja na programu za osjetljivo rublje.