MINI VODIČ

Kako pravilno odabrati sunčane naočale

15.07.2013 u 10:12

Bionic
Reading

Sunčane naočale nisu samo neizostavan ljetni modni dodatak, već su nužne za zaštitu očiju od štetnih sunčevih zraka. Stoga je jako bitno odabrati naočale koje će na najbolji način štititi oči, vid i područje oko očiju

Štetno ultraljubičasto sunčevo zračenje može uzrokovati opekline, sivu mrenu, pa i rak. Sunčane naočale, stoga, ne štite samo oči, već i osjetljivu kožu oko njih. Nošenjem sunčanih naočala, odgađate nastanak bora te štitite oči od vjetra, prašine i peludi.
Tek birate svoje sunčane naočale ili ste odlučili kupiti nove za ljetnu sezonu? Što trebate imati na umu prilikom kupnje ovog modnog dodatka, ali i prijatelja zdravlja, objasnili su dr. Adrian Lukenda, spec. oftalmologije te Marija Galić, majstor optičar.

Zašto su nam sunčane naočale potrebne?
Jednako kao što ultraljubičaste zrake štete zdravlju kože, štete i očima. UV zračenje povećava rizik od sive mrene, povezuje se s opasnim promjenama na žutoj pjegi i drugim bolestima oka. Sunčeve zrake koje se odbijaju o reflektirajuće površine – vodu, snijeg, pijesak - posebno su opasne.


'Danas je poznato kako velik dio opasnog sunčevog zračenja dopire do očiju kada sunce nije točno iznad nas u podne, nego kad se nalazi niže sa strane ili ispred nas. Treba spomenuti i problem velikih reflektirajućih površina koje dodatno povećavaju količinu UV zraka. Zanimljivo je kako više od trećine UV zračenja kojem smo izloženi do nas dopire pri poluoblačnom i oblačnom vremenu pa zato nije loše nositi naočale i kada sunce zađe iza oblaka.

Ono što uvijek posebno ističem je zaštita dječjih očiju već od prvih godina života. Štetan učinak UV zraka je kumulativan, što znači da se nakuplja tijekom života. Zjenice su kod djece veće nego kod odraslih zbog čega je količina sunčevih zraka koje ulaze u oko veća. Posebno pazite na mogućnost kupnje vrlo jeftinih dječjih zatamnjenih naočala 'za igru' koje mogu biti bez UV zaštite. Takve sunčane naočale će zavarati prirodne zaštitne mehanizme stiskanja očiju i suživanja zjenica i omogućiti još većoj količini UV zračenja ulazak u oko', objašnjava dr. Adrian Lukenda, spec. oftalmologije.

Na što treba obratiti pozornost prilikom odabira sunčanih naočala?
U suradnji sa stručnjakom, birajte sunčane naočale koje pružaju potpunu zaštitu od UV zračenja. To znači da na deklaraciji treba pisati kako naočale blokiraju 99 ili 100 posto UVA i UVB zraka. Natpis 'UV 400' znači da naočale pružaju zaštitu od zraka svjetlosti s valnom duljinom do 400 nanometara, odnosno u potpunosti štite od UV zraka. Ako su sunčane naočale u skladu s Europskim standardima, bit će obilježene znakom CE.

'Svakako prije kupnje treba provjeriti certifikat koje trebaju imati svake sunčane naočale. To što su naočale tamne ne znači da i bolje štite od UV zračenja. Naime, sunčevo zračenje blokira sam materijal i premaz koji je bezbojan. Međutim, kupcima najčešće preporučujem smeđe i sive naočalne leće koje najmanje mijenjaju doživljaj boja. No to nisu jedine boje za sunčane naočale. Osobama koje se bave sportom ili lovom i kojima je važan doba kontrast po danu, ali i u uvjetima lošije osvijetljenosti preporučujemo žute naočalne leće s UV zaštitom', savjetuje Marija Galić, majstor optičar.

Na što još trebate paziti prilikom kupnje pročitajte u ostatku članka na ordinacija.hr.