IDEJNO RJEŠENJE

Kako praktično urediti dnevni boravak

Bionic
Reading

Pri uređenju doma koristite funkcionalno sporedne prostore, kako bi se stvorila što veća površina za kvalitetno i atraktivno uređenje dnevne zone

Mi smo šesteročlana obitelj i željeli bismo preurediti zonu predprostora, blagovaonice i dnevnog boravka. Imamo pijanino koji bismo svakako zadržali te bismo stavili kamin u zonu predprostora, umjesto kalijeve peći, te police za knjige (ispod stepeništa) U prostoru ima puno svjetla, a pogled je na zelenu okućnicu.

Unaprijed hvala!

Odgovor arhitekta

Vaš dnevni trakt ima odlične predispozicije za kvalitetno rješenje interijera.

Podest predprostora je izlomljen pa predlažemo da ga izravnate sa zonom stepenica, kako bi se i taj prostor kvalitetno iskoristio.

Prostor ispod stepeništa je predviđen za smještaj kosog ugradbenog ormara s čistim i jednostavnim frontama, kako bi se doimao neutralno u prostoru, a naglasak je na zidu s kaminom i zidu s pijaninom koji je uokviren otvorenim policama (mogu biti i zatvorene staklom) koje su u funkciji biblioteke. Na taj se način bolje koristi prostor, jer zona ispod stubišta omogućuje dodatni smještaj stvari, a i sama biblioteka je puno izražajnija u prostoru.

U zoni kamina su predviđene tri foteljice te ovalni stol i tepih koji prati boje tamnog kamena na kaminu, tj. sadrži barem jednu boju iz njegove palete (može biti kombinacija smeđe i krem boje). Fasada kamina je predviđena u prirodnom kamenu, koji će zbog velikih otvora stvoriti dodatni dojam 'uvlačenja' prirode u dnevnu zonu.

U dnevnom boravku su predviđeni trosjed i dvosjed s kvadratičnim ili pravokutnim stolom. On može biti kombinacija stakla i drveta, kako bi se naglasila transparentnost i prozračnost ovog prostora. Na puni zid smjestite komodu za TV i na njemu ponovite temu prirodnog kamena. Kako biste pojačali 'prirodni dojam' kombinirajte uzorak drveta sa lakiranim MDF-om. Neka sjedeća garnitura bude u svijetlim tonovima, da ne remeti prozračnost prostora teškim bojama.

U blagovaonici je predviđen stol za osam osoba, drveni ili u kombinaciji drveta i stakla, punih i praznih elemenata te stolice od drveta. Komoda na zidu služi za smještaj dekorativnih elemenata i kombinacija je drveta i stakla. Elementi namještaja su minimalistički, a drvo je svijetlo, zbog tamnih stropova.

Parket je također u najsvjetlijoj nijansi, kao kontrast stropu. Dinamičnom rasvjetom i zelenilom upotpunite prostor.


Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr