DJEČJI IMUNITET

Kako povećati otpornost na alergije

23.03.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Djeca koja imaju kućne ljubimce ili pak odrastaju na selu manje su izložena alergijama, a pojava dijabetesa, astme i peludne groznice još više je potaknuta životom u zatvorenom prostoru, tvrde znanstvenici su novoj studiji

Današnja djeca su 'previše čista' te to loše utječe na njihovo zdravlje, tvrde znanstvenici u novoj studiji čiji rezultati pokazuju kako prljavština i bakterije u određenoj mjeri mogu štiti od bolesti, a naš stil života u čistim, često steriliziranim i zatvorenim prostorima šteti općem zdravlju.

Prema istraživanju, astma, ekcemi, peludna groznica i dijabetes češće se javljaju u djece koja se tijekom djetinjstva nisu igrala u blatu i sa životinjama te prskala u uvijek zanimljivim lokvama vode. Bez izlaganja bakterijama i prljavštini u ranoj dobi, imunološki sustav ne uspijeva naučiti kontrolirati reakcije na svakodnevne invazije prašine i peludi, što u kasnijoj životnoj dobi može dovesti do razvoja raznih alergija i bolesti, a redovito uzimanje antibiotika može dodatno pogoršati problem, piše Daily Mail.

Američko istraživanje objavljeno u časopisu Science pokusom na miševim ustvrdilo je kako postoji određena dob u životu kada imunološki sustav učiti biti otporan na razne vanjske utjecaje. Doktor Richard Blumberg kaže: 'Ova studija pokazuje kritičnu važnost da se imunitet u ranim fazama života izloži mikrobima.'

Graham Rook, profesor mikrobiologije na University College London kaže: 'Eventualno bismo mogli pokušati otkriti kako bakterije djeluju te imunološki sustav pokušati ojačati izlažući ga bakterijama putem cjepiva i lijekova.' No profesor Rook upozorava da rezultati ovoga istraživanje ne znači kako bismo trebali potpuno dići ruke od kućanskih poslova te drastično sniziti higijenske uvjete u svom domu. Naime, pretjerana nečistoća u domu mogla bi pogodovati razvoju još opasnijih bakterija, stoga treba pronaći zlatnu sredinu, jer na dječje zdravlje jednako loše utječe kako pretjerana čistoća tako i prljavština.