IDEJNO RJEŠENJE

Kako pametno razmjestiti namještaj u stanu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Važno je da u analizi i odabiru prostornih mogućnosti dobro razmislite o svom načinu života koji mora biti uklopljen u novi prostor

Poštovani,

uređujemo novi stan i imamo problema sa uređenjem kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Molimo vas za savjet. Volimo svijetle boje i drvo.

Zahvalna obitelj

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Odgovor arhitekta
Vaše nedoumice vezane za uređenje prostora su sasvim jasne. Tlocrtna dispozicija dnevnog trakta je takva da je dnevni boravak dosta prostran, što vas lako može zbuniti u njegovoj organizaciji. S druge strane, prostor namijenjen blagovaonici je relativno mali. Analizirat ćemo nekoliko tlocrtnih dispozicija i pokazati kako treba razmišljati u procesu razmještanja namještaja.

Dva su osnovna smjera razvoja prostora:
1.smještaj blagovaonice lijevo od kuhinje
2.kosa verzija

Nedostatke postave blagovaonice lijevo od kuhinje već smo naveli, prostor je mali. Ako je vam način života takav da nemate često mnogobrojne goste, onda će ovakva dispozicija biti zadovoljavajuća. Ako se odlučite za nju, onda treba krenuti korak dalje i razvijati detaljnije elemente namještaja.

Dnevni boravak, obzirom na dimenzije, nudi mogućnost smještaja kutne garniture, trosjeda, dvosjeda i fotelje ili trosjeda sa foteljama. Vrlo je važno kakvoj kompoziciji ste kao obitelj skloni. Treba naglasiti da je u estetskom smislu, s obzirom na izduženost prostora, puno bolje smjestiti trosjed, dvosjed i fotelju, ili trosjed i dvije fotelje.

Ove dvije postave zauzimaju puno više prostora pa na taj način popunjavaju 'rupu' koja se javlja prema komodi za televizor. Dimenzije TV uređaja moraju biti velike, s obzirom na veliku udaljenost do mjesta sjedenja. Velika dimenzija će i vizualno bolje pristajati vašem prostoru. Još jedan mali nedostatak je i loš odnos kuhinje, blagovaonice i terase. Pitanje je hoćete li provoditi puno vremena na terasi kao i je li pogled prema van kvalitetan? U svakom slučaju, bilo bi dobro aktivirati pogled prema terasi, što je u ovoj dispoziciji zanemareno.

Kosa verzija pruža, uz minimalne preinake potpuno drukčiju koncepciju vašeg dnevnog trakta. Postavom kosog zida, panela ili elementa namještaja prema kuhinji stvara se prostor za komodu za TV. TV je sada puno bliži sjedećoj garnituri, što prostor čini ugodnijim i intimnijem. Tome pridonosi i činjenica da u ovoj postavi nema puno 'šetanja' ispred TV-a, za razliku od prve verzije, što može biti uznemiravajuće za gledatelja.

Dnevni boravak se širi horizontalno i zauzima i poziciju blagovaonice iz prve verzije, ali zato ostavlja lijep veliki prostor za blagovaonicu (na mjestu 'rupe' u prvoj verziji) koja odlično 'komunicira' s terasom. Također je puno bolji odnos i kuhinje i blagovaonice. Ona može primiti puno veći broj osoba, što je jako važno ako vam treba takva mogućnost. U ovoj verziji je poželjno da je stol stakleni, a stolice nižeg naslona, što u prvoj verziji ne mora biti slučaj. U ovoj verziji možete smjestiti trosjed, dvosjed i fotelju ili kutnu garnituru.

Važno je da u analizi i odabiru prostornih mogućnosti dobro razmislite o svom načinu života koji mora biti integriran s novim prostorom.


Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi