BRZO I JEFTINO

Kako osvježiti dom uz pomoć tkanina?

Bionic
Reading

Dekorativne tkanine svojom prisutnošću osvježavaju, ali i definiraju prostor. Vrstu, uzorke i boje tkanina treba prilagoditi načinu uređenja interijera te ostalim elementima prostora, koji zajedno s tkaninama kreiraju konačan ugođaj

Primjenom dekorativnih tkanina možete vrlo jednostavno, brzo i financijski povoljno osvježiti ili izmijeniti prostor. Primjenom određenih vrsta i uzoraka dekorativnih tkanina možete promijeniti i stil uređenja. Mogućnosti u kreiranju različitih ugođaja su bezgranične. Svoje mjesto dekorativne tkanine nalaze u svim dijelovima stambenih i javnih prostora.

Dekorativne tkanine možete koristiti na različite načine, klasične ili inovativne, elegantne ili otkačene, diskretne ili nametljive, ovisno o namjeni prostora i vlastitim željama. U igri dekorativnim tkaninama važno je ne pretjerati s količinom i vrstom uzoraka, koji se pojavljuju. Ukoliko ih je više, uskladite ih na način da su svi srodni: geometrijski, apstraktni ili cvjetni.

Dekorativne tkanine se često koriste u obliku zavjesa i zastora na staklenim stijenama i prozorima te za tapeciranje namještaja (najčešće garnitura za sjedenje). Ukoliko ih koristite na ovakav način, obavezno ih povežite nijansama boja i uzoraka. Poveznica koju stvorite unijet će harmonično ozračje u prostor. Tkanine ne moraju nužno biti iste vrste ili kolekcije, ali moraju biti usklađene u konačnom dojmu, koji odašilju u prostor.

Dekorativne tkanine možete primijeniti upotrebom dekorativnih jastučića i prekrivača, koji se kao takvi najčešće postavljaju u dječjim i spavaćim sobama. Prekrivač u spavaćoj sobi snažno definira njen ugođaj, koji je najčešće prozračan i opuštajući. Stoga u spavaćoj sobi odaberite nježnije nijanse boja i sitnije uzorke, koji ju neće vizualno opteretiti.

Dječje sobe trebaju biti šarene, razigrane i vesele, pa je to pravi prostor za igru bojama i uzorcima. Osim cvjetnih ili geometrijskih uzoraka, dekorativne tkanine u dječjim sobama mogu biti ispunjene omiljenim likovima iz crtića, filmova ili priča. Šareni prekrivači i veseli jastučići unijet će dodatnu živost u dječju sobu te vašem djetetu stvoriti ugodno ozračje za igru i učenje.

Dekorativne tkanine se mogu koristiti za tapeciranje uzglavlja kreveta, i to osobito kada se uzglavlje izvodi kao visoko i naglašeno. Tapecirano uzglavlje može izgledati vrlo monumentalno i dojmljivo primjenom vrlo jednostavnih tkanina koje se mogu dodatno naglasiti štepovima na tkanini ili dugmićima poput 'chesterfielda'.

Osim garnitura za sjedenje i uzglavlja kreveta, tapecirati se mogu i fronte namještaja, ormara, club stolića, okviri ogledala... Ovakva rješenja su vrlo efektna i često namijenjena reprezentativnim prostorima, kojima pripadaju i dnevni boravak i blagovaonica u grupi stambenih prostora.

Ukoliko poželite krevet ili sofu s baldahinom, dekorativna tkanina će postati dominantan element prostora. Preporučljivo je koristiti laganu, prozračnu tkaninu i nježne boje. No za one smjelije, koji ovakav element imaju mogućnost postaviti u dovoljno velik i prozračan prostor, preporučljivo je primijeniti otvorenije boje i otkačenije uzorke, a sve s ciljem kako bi krevet ili sofa s baldahinom poprimili skulpturalan, dekorativan izgled.

Brzu i efektnu promjenu u blagovaonici postići ćete primjenom dekorativnih tkanina u obliku 'haljinica' za stolce. Kako biste jednostavno mijenjali ugođaj blagovaonice, pripremite nekoliko vrsta 'haljinica' kojima možete naglasiti svakodnevno, rođendansko ili blagdansko ozračje.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći nawww.interijerNET.hr.