MAŠTOVITA RJEŠENJA

Kako opremiti mali stan

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pri opremanju malenih stanova, potrebno je voditi računa o broju, boji, dimenziji i količini elemenata namještaja da bi se prostor maksimalno iskoristio i pružio veću kvalitetu stanovanja. Estetske zahtjeve najlakše je ostvariti kroz različite detalje i zanimljiv oblik namještaja
interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pri samom spomenu malog broja stambenih kvadrata, većina pomišlja na zbijenost i nemogućnosti funkcionalne organizacije stambenog prostora. Ponekad to zaista izgleda tako zbog lošeg rasporeda i dimenzija namještaja. No pravilnim odabirom elemenata opreme prostora te njihovom dobrim rasporedom u prostoru, i malen stan može pružiti potreban komoditet te ugođaj jednak onome koga pružaju puno veći stambeni prostori.

Uspješnost zadovoljavanja potreba uvelike ovisi i o broju članova obitelji koji žive u zajedničkom kućanstvu. Samac ili tročlana obitelj smještena u 40-ak kvadrata zasigurno će imati različite zahtjeve, ali najvažnija činjenica jest ta da i  malen stan ima potencijal da zadovolji sve potrebe.

Bitna ideja pri opremanju malena stana je multifunkcionalnost. Poigravanje s namjenama različitih prostorija stvorit će osjećaj dodatnog prostora kojeg u stvarnosti zapravo nema. Funkcionalna i maštovita rješenja rezultirat će stambenim prostorom koji će dnevni boravak prema potrebi pretvarati u spavaonicu, radni prostor ili igraonicu, spavaću sobu u biblioteku ili radni kutak, a kupaonicu u prostor za opuštanje ili praonicu. Ovakvom izmjenom uloga, bit će zadovoljene sve potrebe nametnute suvremenim stanovanjem.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dinamika prostora može se postići iskorištavanjem vertikalne komponente prostora, odnosno visine. Ako to postojeća visina stana dopušta, iskoristite mogućnost niveliranja i stvaranja novih stambenih kvadrata. S obzirom na to da su gornji nivoi obično niži od visine potrebne za normalno funkcioniranje, koriste se kao prostor za spavanje dostupan strmim stepenicama ili ljestvama.

Bitan faktor pri opremanju i postizanju konačnog ugođaja u malom stanu je dimenzija odabranog namještaja. Veliki masivni elementi, koji dominiraju svojim oblikom, bojom ili načinom obrade, ne preporučuju se za ovakve prostore. Namještaj sitnijeg formata, poput stolica bez rukohvata, garnitura za sjedenje koje se ne ističu masivnošću niti uzorkom tkanine, stolovi i komode u transparentnijoj izvedbi – npr. od stakla te visoki elementi koji će se stopiti s bojom zidova i biti nenametljivi, stvorit će osjećaj prozračnosti u prostoru.

Isto tako, svjetlije i otvorenije boje učinit će prostor vizualno većim, dok će ga tamnije zatvoriti i učiniti teškim. Materijali pojedinačnih elemenata, a pogotovo kada se radi o jedinstvenom prostoru gdje su kuhinja, boravak, pa čak i spavaonica vizualno povezani, trebaju biti isti kako bi što manje opteretili prostor ispunjen većim brojem komada namještaja.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Naglaske u boji i materijalu treba postići kroz detalje, npr. zavjese i zastore, uzorke na stolicama ili podnim prekrivačima. Iskorištavanjem svakog kutka stana, stvorit će se dovoljno prostora za smještaj osnovnih elemenata, ali i dekoracije, koje prostor čine osobitim.

Neobična rješenja, potaknuta potrebom 'funkcionalnog' povećanja stambenog prostora, mogu sama po sebi biti praktična i vrlo dekorativna kroz zanimljive forme namještaja. Ispunjavanjem osnovnih stambenih potreba, bez unošenja estetskih elemenata, koji podižu vrijednost prostora, maleni stanovi izgledat će hladno i nezanimljivo. Stoga, stvorite stambeni prostor prožet funkcionalnošću i estetikom da biste doista mogli uživati u svom malenom, ali ugodnom stanu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi