BEZ PRAVA NA POGREŠKE

Kako odgajati djecu pod pritiskom ideala savršenstva?

19.04.2014 u 09:36

Bionic
Reading

Jesu li današnja djeca preopterećena, očekuje li se od njih u ranoj dobi jednostavno previše i, sudeći prema svemu, imaju li današnja djeca prava na pogreške? Dječji psihijatar Tomislav Franić kaže kako se od današnje djece očekuje jako puno, a svim roditeljima savjetuje da se djecom aktivno bave, naglašavajući važnost komunikacije

Doc. dr. sc. Tomislav Franić psihijatar je u ambulanti za dječju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju u KBC Split i predavač niza predmeta na splitskom Medicinskom fakultetu te na još četiri fakulteta. Dok se u mlade rado zaklinju svi, od političara, profesora do roditelja, dr. Franić u razgovoru otkriva društvenu klimu u kojoj djeca i mladi odrastaju bez prava na pogreške.

'Djeca, što su mlađa, vrlo malo razmišljaju o budućnosti, žive u ovome trenutku, ne razmišljaju što će biti prekosutra ili za pet-šest godina. No na djecu se spušta određeni pritisak kojega nisu svjesna. Djeca ne mogu donijeti odluke, pa za njih odluke donose odrasli, a nisam siguran da je to dobro', kaže doc. dr. sc. Tomislav Franić u intervjuu za MAXzonu.

Kako napominje doktor Franić, pred djecu se danas stavlja ideal savršenosti u kojemu je sve ispod petice loše. Danas se promijenio i način gledanja na ocjene, četvorke i trojke nisu više dobre ocjene, cijene se samo petice, a učenici svoje prosjeke gledaju na decimalu.


Osim toga, današnja komunikacija s djecom je sve lošija, pretežno je digitalna i površna, bez verbalnog dijela koji je vrlo važan, a sve se to zrcali na djecu koja u konačnici ne znaju verbalizirati svoje osjećaje i emocije.

Koji su danas najčešći poremećaji kod djece i adolescenata, kako se depresija manifestira kod adolescenata, zašto je naglasak na velikoj važnosti individualnog pristupa djeci, koliko često i kada se roditelji obraćaju za pomoć i koji je najvažniji savjet roditeljima, ne propustite pogledati u videoprilogu!