SAVJETI stručnjakinje

Kako odabrati pravu sobnu biljku za svaki kutak u domu

08.03.2019 u 06:40

Bionic
Reading

Sobne biljke često predstavljaju ključni sastojak u postizanju živahnog izgleda doma dostojnog Instagrama, no ponekad odabir idealne sobne biljke za određenu prostoriju u domu može biti zahtjevan zadatak

Merje Shaw, osnivačica stranice Scandiscapes online platforme namijenjene ljubiteljima skandinavskog dizajna koji se žele povezati s prirodom - mišljenja je da su sve sobne biljke sretne ukoliko se postave u okruženje što je moguće bliže njihovom prirodnom staništu, a evo koje vrste sugerira za svaki kutak u domu.

Dnevni boravak

Prostor dnevnog boravka, u kojem većina ukućana provodi najviše vremena, često predstavlja i najveću prostoriju u domu, no kako sobnim biljkama ne biste zauzeli dragocjeni prostor, Merje Shaw predlaže uspravne i visoke vrste koje će postati upečatljiv detalj.

Biljke poput fikusa gumijevca u ovom slučaju su najsigurnija opcija jer su lake za održavanje i zauzimaju mali dio površine. Takozvana biljka šeflera također se smatra odličnim izborom, no Shaw upozorava na njenu invazivnu prirodu. Još jedna vrsta sobne biljke koja u povoljnim uvjetima brzo raste i predstavlja statement komad u prostoriji je Monstera deliciosa. Ova biljka ima prepoznatljive rascijepljene listove koji izgledaju predivno u svim oblicima.

Još jedna popularna i super trendovska opcija, ukoliko imate police, viseće su biljke koje će se elegantno pružati do poda ili biljka poput Monstere adansoni, koja je postala pravi hit na Instagramu.

Spavaća soba

Prostor spavaće sobe ispunjen sobnim biljkama osigurava svjež i pročišćen zrak, a samim time i bolju kvalitetu sna. Prema riječima NASA-inih znanstvenika, ovih 10 sobnih biljaka najviše pročišćuje zrak, a Merje Shaw predlaže biljku sanseveriju, popularno zvanu svekrvin jezik, jer oslobađa značajnu količinu kisika noću, kada je najpotrebniji u spavaćoj sobi.

NISU SAMO UKRAS

Ove sobne biljke pročišćavaju zrak, a preporučili su ih znanstvenici NASA-e

Pogledaj galeriju

Osim sanseverije, idealan izbor za spavaću sobu je tropska biljka spatifilium, koju je relativno lako uzgajati. Ako ste dovoljno sretni i posjedujete svjetliju spavaću sobu, aloe vera također predstavlja odličnu opciju.

Kupaonica

Prostor kupaonice često ima tendenciju biti tamnijim, no riječ je o podjednako dobrom mjestu za uzgoj sobnih biljaka. Ako vaša kupaonica ima malu, no značajnu količinu prirodnog svjetla tokom dana, postoji mnoštvo sobnih biljaka koje vole vlagu.

Tkva je zeljasta biljka kalateja (Calathea crocata) koja uspijeva u hladu i s puno vlage u zraku. Isto tako, njeni rođaci također će biti vrlo sretni u prostoriji kao što je kupaonica.

Ako posjedujete kupaonicu s malo ili nimalo prirodnog svjetla i ima tendenciju biti vlažna, nećete pogriješiti odabirom biljke nefrolepis, odnosno kućne paprati.

Kako ističe Merje Shaw, postoje samo tri sobne biljke koje se najbolje nose s mračnim i suhim kupaonicama, a one su cilindrična sablja, ZZ biljka i aspidistra.

Kuhinja

Ako ste dovoljno sretni da imate lijepe prozorske klupice u vašoj kuhinji, Merje Shaw predlaže da ih ukrasite kaktusima i sukulentima. Ne samo da se mogu nositi s toplinom kuhanja, već također vole sunce i trebaju vrlo malo zalijevanja. Zapravo, kaktuse uopće ne bi trebalo zalijevati između rujna i ožujka. Prilikom zalijevanja sukulenata pobrinite se da odstranite višak vode, a to ćete najbolje učiniti u blizini sudopera.