ZA DOBAR SAN

Kako odabrati kvalitetan krevet

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za kvalitetno opuštanje vrlo je bitan krevet koji će svojim oblikom i konstrukcijom, uz odgovarajuću podnicu i madrac, osigurati nesmetan san, kao i ugodan položaj kralježnice

Krevet je jedan od najvažnijih elemenata namještaja jer direktno utječe na kvalitetu spavanja i regeneraciju organizma. Kada govorimo o krevetu, mislimo na sve njegove sastavne dijelove – konstrukciju, podnicu, madrac i dizajn, koji kvalitetnom kombinacijom daju vrhunski proizvod.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Krevet mora biti čvrst i stabilan, a samim time garantirana je i dugotrajnost. Drvene, metalne ili konstrukcije od oplemenjene iverice, koje mogu biti vidljive u završnoj obradi ili tapecirane tkaninom, kožom te drugim materijalima, moraju biti napravljene tako da tvore krutu strukturu koja se neće pomicati ili stvarati iritirajuće zvukove pri aktivnim radnjama. Pri kupovini uvijek provjerite deklaraciju s opisom materijala i rezultatima čvrstoće kreveta, koja će vam olakšati odabir. Osobitu pažnju posvetite čvrstoći pri kupovini dječjih kreveta jer njihova razigranost može stvarati jača i koncentriranija opterećenja.

Čvrst krevet treba imati podnicu koja će osigurati pravilan položaj kralježnice, opuštanje mišića te kvalitetan san. Izbor podnica na tržištu je raznolik. Najčešće se izvode od letvica te mogu biti klasične, fleksibilne, ojačane, s motornim podešavanjem... Prilikom odabira podnice dodatno se posavjetujte sa stručnim osobama zaposlenima u specijaliziranim centrima za prodaju podnica i madraca.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kvalitetan madrac je bitan element, koji zajedno s podnicom garantira kvalitetno odmaranje. Odabir dobre podnice bez odabira dobrog madraca i obrnuto, neće donijeti željene rezultate. Ergonomski oblikovani madraci najbolji su odabir za djecu i odrasle. Osnovna podjela madraca na tržištu je na one s oprugom i bez nje. Na kvalitetu i cijenu madraca, osim sastava, utječe i materijal navlake.

Odabrani madrac bi trebao biti minimalno 20 cm duži od vaše visine, a širinu će uvjetovati broj osoba, kao i građa onih koji spavaju na njemu. Širina madraca za jednu osobu je 90 – 100cm, a za dječje krevete je preporučljiva i širina 80 cm. Madraci za dvije osobe mogu biti različitih dimenzija, a uobičajeno se na tržištu kreću od 140 cm do 200 cm. Ovisno o posebnim željama i potrebama, po narudžbi se uvijek mogu izraditi madraci izvanserijskih dimenzija.

Posljednji, ali sigurno najslađi odabir je dizajn samog kreveta. Postupak može ići i obrnuto – odabir atraktivnog dizajna, koji ćete onda kontrolirati kroz čvrstoću, kvalitetu i mogućnost ugradnje željene podnice. No kako biste bili spremni za odabir dizajna, trebate biti dovoljno informirani o prethodnim stavkama. Atraktivan izgled kreveta treba biti jedan od razloga odabira, ali svakako ne i jedini.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Veličina spavaće sobe, dimenzija madraca, postojeća boja zidova ili ormara, količina svjetlosti i orijentacija prostora, potreba za dodatnim spremištem, izbor noćnih ormarića, način održavanja kreveta, kao i financijske mogućnosti, uvelike će odrediti dizajn kreveta, koji bi trebao biti usklađen s vašim stvarnim potrebama. Stoga prije konačnog odabira napravite analizu.

Osigurajte minimalno 45 cm komunikacijskog prostora uz obje strane tzv. bračnog kreveta, a nemogućnost smještaja željenog noćnog ormarića nadomjestite krevetom sa širim okvirom. Nedostatak spremišta riješit će odabir kreveta s kutijom za posteljinu. Uzglavlje kreveta je poželjno da bi se spriječilo prljanje zida u pozadini, ali vodite računa o njegovoj visini, s obzirom na ukupnu veličinu prostorije. Odabir materijala i boje bi trebao biti usklađen s postojećim interijerom zbog konačnog ugođaja.

Krevet je izuzetno bitan element opremanja stambenog prostora pa njegovom odabiru posvetite pažnju koju zaslužuje, kako biste osigurali zdrav san.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi