ZA SVAKI TIP KOŽE

Kako odabrati idealnu kremu?

03.02.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Ako niste sigurni imate li suhu, masnu, normalnu ili mješovitu kožu lica, kako ćete znati njegujete li je na pravilan način?

Doznajte koji je vaš tip kože, ako ni zbog čega drugog, onda kako ne biste bacali novac na preparate koji joj više odmažu nego pomažu. Kako biti potpuno siguran kojem tipu pripadate? Bez pomoći dermatologa teško je biti i u što potpuno siguran, ali možete je pokušati 'samodijagnosticirati'.


Suha koža. Je li vam lice izrazito zategnuto nakon čišćenja losionom i nakon svakog jutarnjeg buđenja? Suhu kožu karakterizira manjak masti zbog čega djeluje krhko, sklona je perutanju i crvenilu.
Masna koža. Ma koliko ga matirali, lice vam se neugledno sjaji čitav dan? Razlog je pretjerano lučenja sebuma koji začepljuje (obično proširene) pore, izaziva nastanak neuglednih bijelih i crnih mitesera, kao i omraženih prištića.

Mješovita koža. Imate dojam da ni ona ne zna kojem tipu pripada, sad je suha, sad masna? Ako na famoznoj T-zoni (područje koje se proteže od čela preko nosa) imate proširene pore i/ili masnu kožu, a obrazi vam se ne sjaje od masti, vjerojatno imate mješoviti tip kože.

Normalna koža. Katkad imate osjećaj da je dehidrirana, ali nikad toliko da biste posumnjali na problem suhe kože. I obrnuto, katkad je masna, ali nikad toliko da biste je zamijenili s masnim tipom kože.

Tip kože ne treba brkati sa 'stanjem', poput osjetljive i problematične kože sklone aknama, koje mogu imati gotovo svi tipovi kože.

Univerzalna njega. Nakon pravilne dijagnoze tipa i stanja kože redovito nanosite primjerene dnevne i noćne kreme te serume kako bi koža bila hidratizirana. Tijekom dana koristite njegu sa zaštitnim faktorom radi usporavanja nastanka znakova starenja, poput bora, hiperpigmentacijskih mrlja… Pijte dovoljno vode kako biste osigurali 'navodnjavanje' kože iznutra.