SVE JE U GLAVI

Kako možete manje jesti, a svejedno biti siti?

02.10.2012 u 08:56

Bionic
Reading

Koliko jedemo i koliko se siti osjećamo – to nije isključivo pitanje unesenih kalorija, nego i naše percepcije. Stoga psihološkim trikovima možemo smanjiti porcije

Hranjenje se doima kao jednostavna stvar. Ogladnimo, najedemo se, siti smo. Ali nova istraživanja donose iznenađujuće zaključke: na to koliko ćemo pojesti ne utječe samo koliko smo gladni, nego i naše navike, prethodna iskustva idruštvene norme. I o svim tim isprepletenim učincima ovisi koliko ćemo se osjećati siti. Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su na konferenciji o debljini koja je prošlog tjedna održana u San Antoniju, a prenosi ih Huffington Post.

Kada je riječ o veličinama porcija, običavamo hranom ispuniti najveći dio tanjura i onda pojesti sve što je ispred nas. Također, osjećaj sitosti ima velike veze s autosugestijom. Znanstvenici su ispitanicima dali identične voćne napitke. No jednoj su skupini rekli da u njima ima već voća, a drugoj manje. Oni koji su mislili da su konzumirali više osjećali su se sitijima nekoliko sati poslije. Isti su se učinci pokazali ako ispitanicima servirate iste obroke, no jednoj skupini kažete da je riječ o niskokaloričnom obroku, a druga skupina misli da jede visokokalorični obrok.

Te vanjske utjecaje voditelj istraživanja Jeff Brustrom sa Sveučilišta u Bristolu zove 'očekivana sitost' – koliko pretpostavljamo da će nas neki obrok zasititi. 'Kako odlučujemo koliko ćemo hrane staviti na tanjur?' pita Brustrom. 'To je vrlo složeno pitanje. Pamćenje i veličina porcija usko su vezani.'

Na primjer, on sugerira da ćemo nakon što pojedemo 100 kalorija čokolade i 100 kalorija pečenog krumpira vjerojatno osjećati različitu razinu sitosti. Premda smo zapravo pojeli istu kalorijsku vrijednost, konačni dojam ovisi o onome što mi mislimo da smo pojeli.

Drugi čimbenik, posebice važan djeci, je iskustvo. 'Očekujemo da će nas nepoznata jela manje zasititi, dok se ne uvjerimo u suprotno.' Jer deseci tisuća obroka koje smo u životu pojeli stvorili su u nama jasne ideje i koliko velike porcije pojedine hrane trebamo, i koliko ćemo se nakon toga osjećati nahranjenima. Zato znanstvenici zaključuju: ako se naviknemo servirati manje porcije, možemo promijeniti svoje prehrambene navike.

Drugi način da smanjimo unos kalorija jest da zaigramo na kartu naše duboke potrebe za uklapanjem u društvene norme. 'Vrlo smo osjetljivi na pravila okoline', zaključuje Jason Riis s Harvardske poslovne škole. To znači da ćemo prihvatiti ponašanje koje vidimo kod drugih. On je proveo test u lancu restorana azijske brze hrane Panda Express: pokazalo se da će gosti najčešće prihvatiti ponudu da dobiju smanjenu kalorijsku vrijednost priloga (npr. riže) ako je u pitanju 'formalna' ponuda, koja čak ide uz ponuđenu malu novčanu uštedu. No ako ponude nema, ljudi će vrlo rijetko sami zatražiti manje porcije.

Riis pretpostavlja da kada bi takvim porcijama nadjenuli prikladno ime, primjerice kada ih ne bismo zvali 'smanjene', nego 'normalne', u tom se slučaju 'ljudi ne bi osjećali kao čudaci ako izrijekom naručuju manje hrane'. Neće to ići ni brzo ni lako, ali privikavanje na manje porcije mogu napraviti ogromne razlike u našim prehrambenim navikama, i u konačnici na to kako izgledamo.

Manjak spavanja povezan je s unošenjem viška kalorija
Evo nekoliko savjeta kako da si psihološkim trikovima pomognete da manje jedete.

Koristite veću vilicu
Istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu s većim vilicama (20 posto većim od normale) jedu manje i ostavljaju više na svojim tanjurima. Moguće objašnjenje da ljudi koji jedu s manjim priborom imaju osjećaj da sporije napreduju s hranjenjem.

Jedite iz manjih tanjura
Pokus je pokazao da će ispitanici pojesti za trećinu više sladoleda ako ga jedu iz dvostruko veće posude. Objašnjenje je jednostavno. Obično pojedemo oko 92 posto onoga što su nam servirali. Ako je pred nama više hrane u većoj posudi, pojest ćemo više.

Naspavajte se

Manjak spavanja direktno je povezan s unošenjem viška kalorija. Istraživanje Sveučilišta Columbia pokazalo je da žene koje spavaju samo četiri sata pojedu dnevno 329 kalorija više. Muškarci koji su nedovoljno spavali pojest će 263 kalorije više.

Sakrijte brzu hranu
Znanstvenici su uočili da su osjetno veće šanse da ćemo pojesti prvu stvar koju vidimo, nego li petu stvar koju vidimo. Pred kupce su stavili fotografije 100 različitih obroka. Zatim su zamolili vlasnike restorana da mijenja redoslijed njihova pojavljivanja, u želji da utvrde hoće li redoslijed utjecati na potrebu ljudi da naručuju pojedinu hranu. Pokazalo se da itekako utječe.

Jedite rukom kojom se manje koristite

Ako jedete s onom rukom koju manje koristite, pojest ćete manje, tvrdi se u istraživanju čije je rezultate objavio CNN. Ispitanicima na kinopredstavi podijeljene su kokice. Dio njih zamoljen je da jede rukom koju manje koristi. Takvi su ispitanici pojeli prosječnih 30 posto manje kokica.