produžite rok namirnicama

Kako kupovati veće količine hrane na održiv način i tako spasiti budžet od ekstra troškova

19.03.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Kupovina namirnica na sniženju sve je popularnija jer gotovo svakodnevno svjedočimo astronomskim povećanjima cijena. Donosimo savjete kako kupovati veće količine hrane na održiv način i tako spasiti budžet od ekstra troškova

Proteklih mjeseci cijene hrane ne prestaju rasti. Vrtoglavo visoka poskupljenja namirnica zadala su snažan udarac svačijem budžetu, zbog čega se sve veći broj ljudi okreće gotovo isključivo hrani koja se nalazi na sniženju.

Ovakav pristup vrlo je efikasan u smanjenju mjesečnih troškova, a značajno ćete si olakšati i ako namirnice na sniženju kupujete u velikim količinama.

No u takvom pristupu krije se jedna zamka. Kupovina na veliko isplativa je isključivo ako znate koje namirnice su dugog vijeka, a koje ćete u većim količinama, na kraju, sa žaljenjem morati baciti u smeće.

Poznavanje načina dugovječnog pohranjivanja namirnica ključan je korak u održivoj i jeftinijoj kupovini!

Sir

Tvrdi sir poput mozzarelle i cheddara možete smrznuti i tako mu osigurati dugovječnost. No samo ako ga kasnije mislite otopiti! Naime, odmrznuti sir ima nešto drugačiju teksturu i nije ni blizu toliko ukusan za jelo.

Ipak, bit će savršen za pizzu, umak ili kao topivi preljev na tjestenini ili krumpirićima!

Maslac

Kao ključan sastojak slavne francuske kuhinje, maslac je na glasu kao premium namirnica koja će podići okus svakog jela.

Sukladno tome ide njegova visoka cijena, koja posljednjih godina kao da je svakog mjeseca sve veća.

Zato idući put, kada svoj omiljeni maslac ugledate na sniženju, počastite se većim količinama koje ćete jednostavno smrznuti u zamrzivaču. Za razliku od sira, on neće promijeniti okus čak ni kada ga odmrznete!

Jaja

Iako je na većini pakiranja jaja otisnut rok trajanja na dva do tri tjedna od pakiranja, istina je da uz pohranjivanje na niskoj temperaturi u hladnjaku ostaju svježa i više od mjesec dana.

Ako sumnjate u njihovu ispravnost, uvijek možete napraviti test. Stavite sirovo jaje u ljusci u posudu s vodom i provjerite: ako jaje ispliva, pokvareno je, a ukoliko ostane na dnu, sigurno je za upotrebu!

Također, jaja možete razbiti i smrznuti u posudama za led iz kojih ćete ih lako izvaditi za kasniju upotrebu u kolačima ili kajgani.

Meso i riba

Meso je jedna od namirnica koja se nalazi u gotovo svakom zamrzivaču! Mljeveno meso, okruglice, odresci ili pileća krilca, ne postoji vrsta mesa koju se ne isplati kupiti svježu na akciji pa kasnije koristiti odmrznutu za razna jela.

Naravno, opcija je i skuhati veće količine odjednom pa zamrznuti gotova jela koja će vrlo dobro doći u danima u kojima vam ponestane vremena za domaću kuhinju!

Kada je riječ o ribi, savjet nutricionista jest da komade smrznete u očišćenim i manjim dijelovima kako bi bili momentalno spremni za upotrebu nakon što ih odmrznete. Pojedine vrste ribe, poput lososa, možete marinirati i takve držati u frižideru do dva dana.

Voće i povrće

Pri istraživanjima namirnica kojima je cijena najviše skočila u posljednjih godinu dana, voće i povrće našlo se pri vrhu. Radi se o namirnicama s vrlo kratkim rokom trajanja, međutim moguće im je dati dugovječnost na nekoliko načina.

Primjerice, voće možete narezati na manje komade i kasnije ubaciti u smoothie ili kolač, a isto možete učiniti s povrćem poput brokule, mrkve, karfiola, kelja i sl., koje ćete skuhati direktno iz zamrzivača.

Dobro je znati i da povrće poput luka, krumpira, prokulica i zelja ima dug rok trajanja ako ga pohranite na tamnije i hladnije mjesto.

Ako vam se dogodilo da ste kupili veće količine lisnatog povrća koje je već počelo venuti u frižideru, samo ga operite i zamrznite takvo kakvo jest te kasnije iskoristite za savršeni zeleni smoothie ili povrtnu juhu!

Kada je riječ o grahoricama, preporuka jest kupovina svježih, naspram konzerviranih. Razlog je taj što od kile svježih grahorica kuhanjem dobivate znatno veće količine obroka nego korištenjem onih u konzervi.

Naspram njih, rajčice se preporučuje kupiti u konzervi jer su vrlo dugog vijeka pa ne možete pogriješiti kupovinom velikih količina!

Zamrznuta hrana

Iako su preporuke stručnjaka jesti svježu i sezonsku hranu, zamrznuto voće i povrće ima svojih prednosti. Naime, ono je pohranjeno dok je bilo u optimalnom stanju, što znači da nije izgubilo značajnu količinu vitamina.

Također, korištenjem voća i povrća izvan sezone, poput bobičastog voća ili ananasa tijekom zime, možete obogatiti svoju prehranu ekstra vitaminima i ojačati imunitet u hladnije doba godine.

Citrusi

Citrusi su nerijetko još bolji kada dolaze iz zamrzivača! Za dobivanje arome u kolačima savršeno će poslužiti njihova kora koju je znatno lakše naribati smrznutu.

Osim toga, nakon što se odmrznu, mekanije su teksture te daju puno više soka!

Žitarice

Kada je u pitanju doručak ili zdrava užina, žitarice su mnogima omiljeni odabir. Nažalost, i sve skuplji!

Kako biste smanjili troškove, kada vidite svoje omiljene žitarice na akciji, slobodno ih kupite više. Mogu stajati otvorene i nekoliko tjedana, a zatvorene preko godinu dana. Rok trajanja možete im produžiti pohranjivanjem u frižider ili u zatvorene posude.

PREPORUKA NUTRICIONISTA

Želite li kontrolirati težinu, ove namirnice moraju se češće naći na vašem stolu

Pogledaj galeriju

Kruh

Umjesto da ga držite na otvorenom te na sobnoj temperaturi gdje će brzo izgubiti na svježini, pohranite kruh u hladnjak. Ako ga ne uspijete pojesti dok je svjež, od njega možete napraviti tost, domaće krutone ili krušne mrvice.

Također, kruh koji je izgubio na svježini možete 'oživjeti' tako da ga poprskate vodom i stavite u pećnicu na najjaču temperaturu pet minuta!

Osim promišljanja o dugovječnosti namirnica i načinima njihova pohranjivanja, ono što može pomoći u efikasnoj kupovini jest pravljenje šoping liste uz koju ćete kupiti isključivo ono što vam je stvarno potrebno. Stanje na računu bit će vam bolje i uz istraživanje akcijskih ponuda trgovina kako biste sve što vam je potrebno pronašli po povoljnijim cijenama.