EFEKTNA U SVIM DOZAMA

Kako koristiti crvenu boju u uređenju doma?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uvođenje crvene boje u interijer doma ne treba biti inspirirano samo nadolazećim Danom zaljubljenih, već je to odrednica najnovijih trendova, koji su crvenu svrstali u trendovske boje

Crvena boja je izražajna, temperamentna, topla, dinamična, poželjna. Ugođaj koji stvara teško može nadomjestiti bilo koja druga boja ili materijal, a simbolizira profinjenost i luksuz.

Ukoliko želite slijediti najnovije trendove, koji crvenoj daju mjesto u prostoru kao osnovnoj ili pratećoj boji - kroz detalje, proanalizirajte interijer i odlučite koliku važnost ćete joj dati u vlastitom domu, s obzirom na veće ili manje promjene koje morate učiniti. Primjena crvene traži određenu količinu opreza kako prostor zbog prevelike količine crvene boje ne bi postao prenaglašen i predinamičan. No, isto tako ona daje i veliku slobodu u naglašavanju pojedinih prostornih dijelova, elemenata namještaja i rasvjete.

indecorat.com

indecorat.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Potrebno je naglasiti da se mnogi pojedinci nepotrebno pribojavaju crvene boje u interijeru. Sukladno svojim mirnijim karakterima, doživljavaju je kao previše dinamičnu boju. No, praksa je pokazala da ljudi, osjetivši snagu ove boje u prostoru, nikada više ne posežu za mirnijim ili hladnijim bojama. Ukoliko je žele privremeno promijeniti, zbog osvježenja prostora, odabiru žutu ili narančastu kako bi zadržali toplinu i intenzitet.

Ukoliko želite crvenu kuhinju, možete je iskombinirati na nekoliko načina. Odaberite crvene fronte koje se prelijevaju u nijansama ili se odlučite za gornje ili donje crvene elemente. Crvenu boju ćete idealno iskombinirati s bijelom, sivom ili crnom, ali vodite računa o tome da je kombinirate s maksimalno dvije dodatne boje od navedenih. Odaberite je kao osnovnu boju ili je provucite kroz detalje, a kuhinja začinjena crvenom dobit će dodatni šarm i ljepotu.

Ukoliko imate naglašenu crvenu kuhinju, blagovaonicu povezanu s njom uredite na način da se crvena boja pojavljuje diskretno u detaljima kao što su jastučići za sjedenje ili dekoracija stola. Na taj način ćete uravnotežiti prostor što se tiče količine crvene boje.

Crvena boja povećava entuzijazam, stimulira energiju, pojačava samopouzdanje, popravlja raspoloženje, ubrzava puls, disanje i mišićnu napetost. Crvena je boja životne energije, potiče senzualnost i zaokuplja pozornost.

Crvena sjedeća garnitura u dnevnom boravku daje mu novu dimenziju. Nijansa odabrane crvene boje, koja će ovisiti i o odabranom materijalu (koža, tkanina, mikrofibra), stvorit će konačan dojam. Otvorenije crvene nijanse bliskije su minimalističkim uređenjima, a zagušene, tamnije, klasičnim. Ukoliko sjedeća garnitura ima vidljive elemente od drveta u svom dizajnu, odlučite se za tamnije nijanse crvene boje, koja će na profinjen način istaknuti strukturu drva. Sjedeću garnituru možete kombinirati i u dvije boje. Odaberite crveni dvosjed ili trosjed, a ostale elemente u nekoj drugoj boji.

Za one sklonije crvenoj samo u detaljima, preporučujemo za dnevni boravak odabrati crvenu fotelju, tabure ili dekorativne jastučiće. Na taj će način crvena bljesnuti samo na pojedinim, manje dominantnim elementima prostora, ali će svojim intenzitetom i dojmom koji stvara ipak biti zapažena u prostoru.

Ukoliko želite crvenu unijeti u prostor, možete to učiniti bojom zidova. Odaberite istaknuti zid u prostoru i oplemenite ga željenom nijansom crvene. Namještaj koji postavljate na crveni zid odaberite na način da se međusobno ističu. Shvatite namještaj kao element projekcije na crvenu podlogu, pa sami ocijenite koje biste boje u kombinaciji željeli vidjeti.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi