ZDRAVLJE KOŽE

Kako kontrolirati crvenilo u licu?

22.05.2013 u 13:29

Bionic
Reading

Nasrtaji rozaceje, crvenila lica mogu uvelike utjecati na kvalitetu života osoba koje su njome pogođene. Iako je njihovo stanje kronično, što znači da nema lijeka, postoje određeni koraci koje mogu poduzeti kako bi se nasrtaji spriječili ili pak ublažili

Rozaceja je kronična kožna bolest lica koju karakteriziraju upale. Manifestira se crvenilom lica koje podsjeća na opekline od sunca, uglavnom na čelu, obrazima, nosu i bradi, tzv. T-zoni. Ponekad se mogu pojaviti i čvorići (papule) crvenkaste boje koji povremeno izbijaju, a katkada se ti čvorići ispune gnojem (pustula). S obzirom na to da za rozaceju nema lijeka, jer je riječ o kroničnoj bolesti, ona se može držati pod kontrolom izbjegavanjem okidača, prilagođavanjem prehrane i stila života, savjetuju dermatolozi.

Izbjegavajte sunce Prema istraživanju američke Nacionalne udruge rozaceje, izloženost suncu je najčešći okidač rozaceje kod čak 81 posto pacijenata. Stoga obavezno na lice nanesite kremu za sunčanje prikladnu za osjetljivu kožu s visokim UVA i UVB faktorom (najmanje 30). Lice čuvajte u sjeni kape ili šešira.

Vrijeme Topli dani, visok postotak vlage u zraku, ali i hladno vrijeme te vjetar mogu pogoršati simptome rozaceje i naglasiti crvenilo lica. Od pomoći vam može biti pametno ponašanje: ljeti ne izlazite iz kuće ako to nije nužno, boravite u ohlađenim prostorima i pijte hladnu vodu (ne prehladnu). S druge strane, zimi lice prekrijte šalom ili skijaškom maskom, a više njege posvetite hidrataciji kože.

Prehrana Začinjena hrana, alkohol i topli napitci poput čaja i kave mogu djelovati kao okidači rozaceje. Dermatolozi savjetuju vođenje dnevnika prehrane i paralelno praćenje simptoma kako biste točno znali nakon kojih namirnica vaše lice burno reagira.


Budite umjereni s tjelesnom aktivnošću Kod nekih oboljelih, rozaceja se može razbuktati nakon intenzivne tjelesne aktivnosti. Kako biste smanjili crvenilo, trebate vježbati manje intenzivno, na taj ćete način ostati u formi i izbjeći ovaj okidač rozaceje.

Stres nas svagdašnji Nije tajna da se naši osjećaji mogu lako pročitati na licu, a za oboljele od rozaceje ovo je tim istinitije. Odvojite neko vrijeme u danu samo za sebe i posvetite se svom unutarnjem miru: čitajte, slušajte glazbu, smijte se s djecom, prošećite parkom, skuhajte nešto novo.

Kozmetika Svakodnevna rutina čišćenja lica i kozmetički proizvodi koje koristite mogu vam uvelike odmagati. Lice umivajte mlakom ili hladnom (ne opet prehladnom) vodom – nipošto toplom jer će ona samo pogoršati crvenilo. Izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol, metvicu, eukaliptusovo ulje, ulje klinčića i mirise.

Više pročitajte na ordinacija.hr.