'RAZOTKRIVANJE' JORGEA BUCAYA

Kako konačno biti zadovoljan vlastitim životom?

  • Autor: Matea Šimleša
  • Zadnja izmjena 26.05.2012 19:06
  • Objavljeno 26.05.2012 u 19:06
Jorge Bucay 01

Jorge Bucay 01

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Kako saznati tko smo i kako to prihvatiti te zašto smo sami sebi najvažnija osoba u životu, samo su neka od brojnih pitanja na koje je odgovore ponudio slavni argentinski pisac Jorge Bucay koji je u Zagrebu promovirao svoju knjigu 'Dvadeset koraka prema naprijed' u sklopu tribine Razotkrivanje te oduševio brojnu publiku

Gostovanje argentinskog psihoterapeuta i spisatelja Jorgea Bucaya u Zagrebu povodom promocije njegove nove knjige '20 koraka prema naprijed' potaknule je brojne Zagrepčane na dolazak u Kazalište Kerempuh gdje je slavni pisac održao tribinu Razotkrivanje.

Za one koji su pažljivo slušali, Bucay je i ovoga puta, u sklopu svog već drugog gostovanja, uspio razotkriti mnoge tajne. Knjiga '20 koraka prema naprijed' početak je putovanja prema boljem, sigurnijem i sretnijem ja, prema shvaćanju svojih potreba i želja, a u tih 20 koraka Jorge Bucay postavlja smjerokaze, premda bi svoj put svatko trebao pronaći sam.

Tijekom predavanja uz jasne i razumljive primjere, pokoju šalu, priču te ilustraciju poput videa ili slike Bucay i ovoga puta uspio potpuno osvojiti publiku, a neke i tako dotaknuti da se pustila i pokoja suza. Kako je sam rekao, čim je stupio na pozornicu Kazališta Kerempuh, i sam je nekoliko puta prošao navedene korake u knjizi te se nada kako će oni pomoći i drugima. Osim toga, pozvao je sve čitatelje da sami dodaju pokoji korak, ako to smatraju potrebnim, te se zapute na put prema boljem i sretnijem ja.

Kao osnovni i neizbježni korak pisac navodi onaj u kojemu pogledamo sebe i pokušamo saznati tko smo doista. Ne tko smo bili, što netko želi da budemo ili što drugi žele da budemo, nego tko doista jesmo.

Važna usporedba, u kojoj mnogi griješe, naglašava Bucay, jest ona između svog realnog i idealnog 'ja'. Tada postajemo zahtjevni prema sebi i pokušavamo biti ono što nismo, a samopouzdanje drastično pada. 'Ne treba se uspoređivati, treba težiti da budemo ono što doista i jesmo, jer tada najbolje rastemo i napredujemo. Trebamo prihvatiti sebe takvima kao što jesmo i ne biti nitko drugi', poručuje Bucay te dodaje: 'Osim toga, ni nemate drugog izbora, no lijepo je znati da je dobro biti 'ja'.'

Tijekom predavanja osvrnuo se slavni argentinski pisac i na ljubav te jasno rekao da ako nas netko voli, onda nas želi upravo onakve kakvi jesmo. No, kako naglašava, važno je voljeti samoga sebe i biti u dobroj vezi sa samim sobom, jer bez toga je nemoguće ostvariti kvalitetnu vezu s drugom osobom.

Traženje ljubavi života prikazao je u potpuno drukčijem svjetlu, navodeći da kada tražimo ljubav života, zapravo tražimo ono što već imamo, jer mi smo sami sebi ljubav života. 'Vi ste sami sebi najvažnija osoba i nitko vam ne može biti važniji od samih sebe. I upravo to trebate biti sami sebi – najvažniji, a to nije sebičnost, već život. Naime, bez vas nema ni života', rekao je Bucay.

'Nitko nas ne može natjerati na patnju osim osoba koju volimo. Kada se prepustimo ljubavi, ranjivi smo, ali u konačnici i sam život je rizik. Ipak, u životu treba preuzimati samo potrebne rizike', savjetuje Bucay naglašavajući koliko je smijeh bitan te poručujući kako se trebamo što češće smijati uključujući i samima sebi, ali i vlastitim problemima.

U popunjenoj dvorani Kazališta Kerempuh sve okupljene je zamolio da nacrtaju kvadrat te na njemu označe na ljestvici od jedan do 100 odgovore na pitanja koliko nam je bitno što drugi misle o nama te koliko imamo hrabrosti reći što zaista mislimo. Na temelju te ljestvice, kako kaže Bucay, puno možemo saznati o sebi samima. Kako reče, svačiji kvadrat je podijeljen na četiri dijela, dio koji je vidljiv svima, dio koji drugi vide o nama, no mi nismo toga svjesni, skriveni dio koji tajimo od svih te posljednji dio duboko skriven o nama kojega nismo ni svjesni. Ovisno o veličini pojedinog dijela, prikazuje se osobnost svakoga od nas.

No Bucay naglašava i kako moramo slušati ono što nam drugi govore, jer ljudi su zapravo ogledalo u kojima vidimo sebe. 'Jedina stvar koju ne možemo vidjeti, a svi ostali mogu je naše lice. Imamo dva uha i jedna usta, to znači da trebamo dva puta poslušati ono što smo čuli prije nego li što kažemo', objašnjava Bucay.

Kako kaže, život je umjetnost, a ako želimo da upravo takav i naš bude, moramo u njemu sudjelovati. 'Ne zaboravite na snove, a da biste ih ostvarili, morate se probuditi. Stoga, probudite se!', poručio je Bucay na kraju predavanja oduševljenoj publici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi